Kultura

Poslušajte ezan s munare džamije u Kraljevoj Sutjesci, jedne od najstarijih u BiH

U prilično pustoj Kraljevoj Sutjesci, tek nekolicina vjernika okupila se večeras u džamiji koju je sagradio turski osvajač sultan Mehmed II el-Fatih 1463. godine prilikom pohoda na Bosnu i osvajanja kraljevskog grada Bobovca.

džamija u Kraljevoj Sutjesci - avaz.ba

Slika teravije iz ovog mjestašca nadomak Kaknja, dosta se razlikuje u odnosu na one koje pristižu ovih dana iz muslimanskih vjerskih objekata širom BiH. Naime, prema posljednjem popisu stanovništva u Kraljevoj Sutjesci živi 248 stanovnika, od čega se 22 izjasnilo kao Bošnjaci, piše Avaz.

No, ezan se ovdje redovno čuje u ramazanskim danima, pa se i večeras kroz prilično pusto mjesto “prolomio” poziv na večernju molitvu. Raduje, međutim, da ga je zaučio mladi glasić sa munare nekoliko minuta prije 21 sat.

Pogledajte video džamije u Kraljevoj Sutjesci s čije munare se večeras opet čuo ezan.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh