Kultura

U Briselu postavljen ‘Bosanski toranj’

U Briselu je uoči Samita lidera Evropske Unije na kružnom toku Schuman postavljena umjetnička instalacija pod nazivom “Bosanski toranj”.

U Briselu postavljen 'Bosanski toranj' - n1

Instalacija će biti postavljena od 22. do 26. marta, a postavili su je aktivisti bosanske organizacije ASBL GRATIARTIS Brussels.

Ona na slikovit i zanimljiv način predstavlja BiH, njenu historiju, kulturološke specifičnosti i snažnu poruku Evropljanima da ona postoji u srcu Evrope više od 1000 godina.

“Ovom se instalacijom na najkonkretniji način šalje poruka koju moraju uzeti u obzir i zauzeti jasan stav prema Bosni i Hercegovini i njeno ulozi u Evropi, Evropskoj Uniji i Svjetskoj zajednici“, istaknuli su iz organizacije ASBL GRATIARTIS Brussels.

Također, u periodu od 5. aprila do 8. aprila, instalacija će biti ponovo postavljena malo niže i to ispred zgrade Evropske komisije i Savjeta EU sa ciljem da podsjeti na početak agresije na BiH 1992. godine, a biće i upotpunjena sažetom izložbom “Pod vedrim nebom”.

Instalacija je, podsjetimo, bila postavljena i kao znak protesta 10. januara 2022, u doba prijetnji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će se BiH dezintegrisati.

Tada su organizovani protesti u više od 35 gradova širom svijeta.

Povodom ovogodišnje instalacije, poruka organizatora je: “Sve za Bosnu i Hercegovinu, Bosnu i Hercegovinu nizašta”.

Nešić na sastanku sa zvaničnicima EU

U Briselu danas počinje dvodnevni Samit Lidera Evropske unije. Glavna tema samita biće rat u Ukrajini, snabdijevanje oružjem i planovi za nabavku municije za ukrjainsku vojsku, o čemu je već postignut dogovor o zajedničkoj nabavci i finansiranju na nivou ministara. Očekuje se da će se debata o tome nastaviti kao i o daljoj finansijskoj pomoći Kijevu.

Na samitu će se tražiti odgovor i na problem konkurentnosti privrede EU naročito u svjetlu američkog akta o smanjenju inflacije i strahova da bi EU mogla da zaostane u ekonomskoj utakmici na globalnom nivou.

U petak, drugog dana, održaće se samit zemalja eurozone kada će se razmatrati stanje banaka u EU i zdravlje ekonomskog sistema kao i napora da se obuzda i snizi inflacija unutar EU.

Dvodnevni samit šefova država i vlada u Briselu otvoriće razgovor sa generalnim sekretarom UN-a Antonijem Guteresom o najvećim globalnim i geopoltičkim izazovima u ovom trenutku.

Kako je najavljeno, i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić putuje u radnu posjetu Briselu gdje će danas imati niz sastanaka sa zvaničnicima Evropska unije, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh