Kultura

U Međurječju otvorena obnovljena Maldovan Ali-pašina džamija

U naselju Međurječje u opštini Čajniče danas je svečano otvorena obnovljena Maldovan Ali-pašina džamija.

Jedan od najstarijih vjerskih objekata na ovom području koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH, u prisustvu brojnih vjernika i gostiju otvorio je Kasim Čeljo jedan od najzaslužnijih za njenu obnovu koji je ujedno i najveći donator. Poručio je da je džamija izgrađena ne samo zbog sadašnjosti, već i budućnosti.

Predsjednica Medžlisa IZ Čajniče Anera Zagrljača uz zahvalnost svima koji su dali doprinos ponovnoj izgradnji ovog vjerskog objekta, podsjetila je da je džamija Maldovan Ali-paše Čelja prvi put sagrađena u 18. stoljeću od kada je tri puta rušena. Ponovo je izgrađena na istim temeljima, u autentičnom stilu, sa drvenom munarom i malim gabaritima, po kojima je i ranije bila prepoznatljiva.

– Hvala Bogu pa smo dočekali da ovu džamiju ponovo vidimo uspravnu u njenom izvornom obliku u kojem je ona prvobitno sagrađena. Medžlis iZ Čajniče se zahvaljuje svim vakifima, donatorima i svim ljudima koji su su na bilo koji način doprinijeli da ova džamija danas iznikne u punom sjaju. Posebnna zahvalnost pripada naravno porodici Čeljo koja je, idući stopama svojih predaka, napravila džamiju kako ju je i njihov predak izgradio – kazala je Zagrljača.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić naglasio je značaj ponovne izgradnje ovog vjerskog objekta, čestitajući Medžlisu IZ Čajniče na istrajnosti i trudu da okonča ovaj projekat.

– Ovo nije bila rekonstrukcija, konzervacija ili restauracija, već je ovo bila ponovna izgradnja jer je džamija bila potpuno uništena a srušili su je zločinci u ime nekih svojih ciljeva. Zamislite, kakva to to mora biti nesvijest da digne ruku na ovu ljepotu? Nemamo mi problem sa drugima i nikada ga nismo i nećemo imati zato što je nas naša plemenita vjera učila da tako živimo i pomalo bude, da kažem bezobrazno i drsko, kada oni iz svijeta dođu ovdje da nas uče toleranciji. Mi smo akademici tolerancije svakome na svijetu i mogu doći samo da mi njih učimo. Budite dostojanstveni i uspravni, jer nema nijednog razloga da hodamo pognute glave. Zasučimo rukave i gradimo ovu zemlju dovoljno dobrom, prostranom i udobnom za sve njene ljude – poručio je muftija goraždanski.

Otvorenju džamije uz ostale prisustvovao je izaslanik reisu-l-uleme prof.dr Muharem Adilović koji je naglasio da izgradnja džamije nije izgradnja bilo kojeg objekta.

– Džamija je uvijek bila specifična i o džamiji jako puno se može govoriti u kontekstu njene vrijednosti. Allah dž.š kaže da “džamije grade iskreni vjernici” i prema tome, izgradnja džamije jeste potvrda našeg imana i naše odlučnosti da ustrajemo u našem identitetu, našoj privrženosti uzvišenoj vjeri islamu. Zato sam danas sretan jer ovim činom potvrđujemo da smo iskreni Božiji vjernici – kazao je on.

Čestitke na otvorenju ovog vjerskog objekta uputio je i načelnik Opštine Čajniče Goran Karadžić koji je naglasio da je gradnja mira, tolerancije i suživota, obaveza svih nas.

– Ovo je jedna džamija čijoj će se ljepoti diviti i generacije poslije nas. Posebno sam zahvalna i čestitam svima onima koji su dali doprinos da ona danas izgleda ovako, a sa svoje strane kao i do sada ću uvijek biti prisutna i podržati sve ovakve projekte. Pozivam vas da ova džamija bude uvijek puna i da sa ovog mjesta širimo bošnjačko jedistvo – poručila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Džamija Maldovan Ali-paše sagrađena 1763. godine i prvi put je porušena 1914., zatim 1943. i posljednji put 1992. godine. Kamen temeljac za njenu obnovu postavljen je 10. septembra 2011. godine, nakon pribavljanja neophodne dokumentacije. Početak obnove ovog vjerskog objekta pomoglo je Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, a ostatak sredstava obezbijeđen je zahvaljujući dobrovoljnim prilozima najprije vjernika porijeklom iz ovih krajeva te drugim donacijama, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh