Kultura

Prevencija nasiljnog ektremizma: Različitosti u BiH su naše bogatstvo

Seminar na temu “Prevencija nasilnog ekstremizma“, u toku je u hotelu Mostar, u organizaciji Mladih za
mir iz Sarajeva.

Seminar na temu “Prevencija nasilnog ekstremizma“ - Haber.ba

Patrtneri projekta su svjetska mreža “Međureligijski dijalog protiv nasilnog ekstremizma“
i Razvojna agencija Njemačke. Učešće je uzelo 15 mladih starosti između 18 i 30 godina, iz svih dijelova
BiH, svih nacionalnosti i vjerskih opredjeljenja.

To je mali dio velikog projekta koji se zove “Naš imperativ je protiv nasilja i mržnje“. Fokusirani smo na prevenciju govora mržnje. Tu je set radionica o govoru mržnje i načinima kako ga prevenirati, odnosno kako graditi alternativu i kontra narative. U sklopu projekta ćemo posjetiti Centar za izgradnju mira uz skok za mir. Mladi će razgovarati sa ljudima, a jedan od prvih koraka je motivisati mlade da vrijednosti koje uče ovdje promovišu kasnije u svojim lokalnim zajednicama, kazala nam je Lejla Hasandedić – Đapo, koordinatorica organizacije Mladi za mir.

Sve navedeno samo je dio projekta koji će trajati do sutra.

Bavimo se i online kampanjom. Imamo lice kampanje, zalažući se za pozitivne vrijednosti. Imat ćemo i regionalni trening narednog mjeseca. Radimo na publikaciji koja će izaći na kraju kampanje. Tu su online aktivnosti, webinari… Bit ćemo otvoreni za širu publiku. Nadamo se da je to samo prvi u nizu koraka, dodaje Hasandedić – Đapo.

Jedan od učesnika današnje radionice u Mostaru je i Omer Mumunović, volonter iz Teočaka.

Tu su mladi iz cijele BiH. Razgovaramo o stereotipima, predrasudama i govoru mržnje. Svjesni smo da je javni prostor kontaminiran raznim pričama o podjelama i nerazumijevanju. Trudimo se mladim predstaviti razlike kao bogatstvo, gradeći bolje odnose, izjavio je Muminović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh