Kultura

U Mostaru otvorena velika izložba Annale crteža

U organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine svečano je otvorena izložba Analle crteža u Centru za kulturu Mostar.

U Mostaru otvorena velika izložba Annale crteža - PR / Haber.ba

Publici su se predstavilo četrdeset eminentnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, a brojni su već i ranije učestvovali na smotri i bili nagrađivani.

Radi se o značajnoj manifestaciji na kojoj pravo učešća imaju svi članovi Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Tradicionalno, svake godine se dodjeljuju nagrade grand prix – za klasične i ekspeditalne crteže.

– Selekcija se vrši u Sarajevu, u galeriji Roman Petrović, a radovi se potom izlažu u Centru za kulturu Mostar. Ovo je 22. izložba, izjavio je sekretar Udruženja likovnih umjetnika BiH, Denis Jeina.
Ove godine, dobitnik grad prixa je Mišo Vemić iz Crne Gore. Za ekeprimentalni crtež nagrađen je Almir Šehić, dok za klasični crtež nažalost nije dodijeljena nagrada.

Ono što odlikuje ovu postavku je prisustvo umjetnika različitih generacija i raznorodnih stilskih izraza i pravaca. Tu su i mladi umjetnici koji počinju svoju izlagačku aktivnost i kojima tek predstoje godine rada, otkrivanja i izgradnje sopstvene likovne poetike i izraza. Oni su imali priliku izlagati uz starije koji su svoj likovni izričaj u raznovrsnim tehnikama davno izgradili i crtež doveli do perfekcije.

Izložba će ostati otvorena u narednih deset dana, kada će se vratiti umjetnicima koji će već tad početi pripreme za narednu.

U Mostaru otvorena velika izložba Annale crteža – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh