Kultura

Dopast će vam se na prvi pogled: Ovaj zamak je imao buran život, ali sada je dobro i uspješno očarava posjetioce!

Izgrađen u 15. vijeku, Koka je, kao i svaka tvrđava, imao buran život.

Castillo de Coca - Nationalgeographic.rs

Castillo de Coca ili dvorac Koka. Ko bi očekivao da iza simpatičnog imena Koka stoji jedno megalomansko zdanje?

Riječ je o španskoj tvrđavi smještenoj u središtu zemlje, kraj grada Koka – koje je poznato po tome što se u njemu rodio rimski car Teodosije I Veliki.

Tvrđava je izgrađena u 15. vijeku, od cigle i krečnjaka. Orijentalni stil gradnje, tzv. mudejar, bio je popularan u to doba u Španiji, a nastao je pod uticajem islamske umjetnosti. Pored monumentalnih zdanja, korišćen je i u izgradnji hrišćanskih objekata.

Dvorac je bio u vlasništvu slavne aristokratske porodice poznate pod imenom Kasa de Alba de Tormes sve do sredine prošlog vijeka, kada prelazi u ruke Ministarstva poljoprivrede i biva proglašen nacionalnim spomenikom, piše Pun kufer.

Kao i svaki dvorac, proživio je buran život. Čim je izgrađen, svjedočio je velikoj, ali neuspjeloj pobuni stanovnika grada protiv vladavine Karla V, cara Svetog Rimskog Carstva.

Početkom 19. vijeka okupirala ga je francuska vojska koju nije brinulo što dvorac propada, a sve je kulminiralo kada ga je preuzela spomenuta porodica Kasa de Alba. Tada su s njega otkinuli dijelove mermera i prodali na aukcijama.

Srećom, danas je u sigurnim rukama, renoviran i otvoren za posjetioce. U njemu možete da vidite staru kapelicu koju je uništio požar za vrijeme francuske okupacije, ali sada je preuređena u malu galeriju slika. Tu su i soba s originalnim oružjem korišćenim od 16. do 18. vijeka, 25 metara visok toranj, kao i staze uz zidove dvorca s kojih se pruža pogled na okolinu kojom teku čak dvije rijeke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh