Kultura

Ana Brnabić otvara “Šantićeve večeri poezije”

Kulturna manifestacija 102. Šantićeve večeri poezije svečano će započeti u ponedjeljak u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”. Šantićeve večeri ovog puta će se sastojati od osam programa i imat će međunarodni karakter. Cilj je sačuvati sjećanje na lik i djelo velikog pjesnika, koji je postavio temelje savremene kulture u Mostaru i na najljepši način opjevao ovaj grad. Otvaranje je planirano u 18 sati, a čast da ove godine otvori manifestaciju pripala je predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić. U muzičkom dijelu večeri nastupit će Pero i Miloš Zubac.

Santićeve veceri poezije / PR - Haber.ba

– Jedan od događaja će se održati u Manastiru Žitomislić, a jedan i tradicionalno u galeriji u Nevesinju koje je Šantićeva druga kuća. Na zatvaranju ćemo uručiti Šantićeve nagrade, koje se dodjeljuju svake tri godine za najbolje novo djelo na jezicima južnih Slavena. Dosad je za ovu nagradu raspisivan konkurs, međutim ove godine je odlučeno da žiri sam donese odluku o najvrijednijem djelu, izjavila je predsjednica Prosvjete Sanja Bjelica – Šagovnović.
Predsjednik Gusala Radislav Tubić podsjetio je da je čuveni Šantić kompletan život posvetio rodnom Mostaru kojeg je mnogo puta s ljubavlju opjevao.

– Sebi smo dali zadatak da se manifestacija održi i izađe iz okvira grada. Danas je to manifestacija priznata u regionu. Nažalost, u posljednje dvije godine sve je bilo teško organizovati, ali smo bez obzira na to ipak uspjeli unaprijediti manifestaciju, naveo je Tubić.

Kao i ranijih godina, delegacije će prije otvaranja posjetiti grob Alekse Šantića na Bjelušinama, a kasnije će upriličiti i druge sadržaje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh