Kultura

Otvorena izložba “Progovara(j)mo”

Muzej ratnog djetinjstva otvario je privremenu izložbu “Progovara(j)mo”, kroz koju će se predstaviti iskustva žena iz nekoliko bh. gradova koje su preživjele ratno se*sualno nasilje, te djece rođene zbog rata.

Otvorena izložba "Progovara(j)mo" - PR / Haber.ba

Izložba je postavljena u Centru za kulturu Mostar, a za javnost je otvorena svakim danom u terminu od 11 do 19 sati, uz besplatan ulaz. Ranije je ista predstavljena u Sarajevu povodom Međunarodnog dana borbe protiv se*sualnog nasilja u konfliktu, i to u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije u BiH (IOM), Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem Priholab, te uz podršku Britanske ambasade u BiH.

Na otvorenju izložbe prisutnima su se obratili predstavnici Muzeja ratnog djetinjstva i partnera, te predstavnica preživjelih žena učesnica u izložbi, kao i Grada Mostara. Amina Krvavac ispred Muzeja ratnog djetinjstva je istakla kako je ovaj muzej ponosan na izložbu, jer se ona bavi nepravedno marginaliziranom temom ratnog se*sualnog nasilja, a od posebnog značaja je i to što je izložba koproducirana sa ženama koje su bili izložene ratnom se*sualnom nasilju, te djecom rođenom zbog rata.

Programska koordinatorica Međunarodne organizacije za migracije u BiH Margherita Vismara zahvalila je svima koji su podržali osobe koje su bile izložene ovakvom vidu nasilja i istakla kako je projekat značajan za čitavu BiH i šire.

Glavna savjetnica u Gradskoj upravi Mostara Radmila Komadina zahvalila je organizatorima i istakla kako večeras i Mostar progovara i poziva sve da podrže ove žene, muškarce i djecu, i njihovu hrabrost.

Alen Muhić zahvalio se na podršci preživjelima i djeci rođenoj zbog rata koja je pristigla iz „različitih gradova BiH“ i za kraj pozvao javnost da posjeti ovu izložbu, jer radovi govore o hrabrosti majki i žena, ali i pokazuju da je naneseni bol još uvijek tu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh