Kultura

Senegal: Muzej posvećen afričkim civilizacijama privlači pažnju velikog broja posjetilaca

Svake godine muzej posjeti veliki broj ljudi, a izloženi su izumi i dostignuća iz oblasti medicine, matematike i književnosti, koja se vežu za civilizacije Afrike

U “Muzeju crnačkih civilizacija”, u kojem su predstavljene civilizacije afričkog kontinenta, smještenom u Dakaru, u Senegalu, čija je izgradnja trajala duže od pola stoljeća, nalaze se eksponati koji govore o historiji, kulturi i umjetnosti Afrike.

Projekt je iniciran u vrijeme prvog predsjednika Senegala Leopolda Sedara Senghora, dok su temelji postavljeni prije nekoliko decenija, odnosno u vrijeme trećeg predsjednika Abdoulayea Wadea. Gradnja je završena uz podršku Kine u iznosu od 35 miliona dolara, a muzej je otvoren 2018. godine.

Svake godine muzej posjeti veliki broj ljudi, a izloženi su i izumi i dostignuća iz oblasti medicine, matematike i književnosti, koja se vežu za civilizacije Afrike.

U sredini muzeja izložena je divovska skulptura drveta baobaba, jednog od simbola Senegala.

Pored toga, izložene su i fotografije istaknutih ličnosti Afrike iz oblasti historije, politike, umjetnosti i sporta.

U jednom dijelu muzeja nalaze se i statue, a u drugom nošnje koje predstavljaju različite kulture u Africi.

Također, posjetioci imaju priliku vidjeti i predmete i dostignuća afričke civilizacije od neolita do metalnog doba.

Informacije o eksponatima prevedene su na francuski i kineski jezik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh