Kultura

BAJRAM MUBAREK OLSUN: Muslimani danas obilježavaju jedan od najradosnijih vjerskih blagdana, Kurban-bajram

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju jedan od najradosnijih vjerskih praznika Kurban-bajram, poznat i kao Hadžijski bajram. Nažalost, drugu godinu zaredom, zbog pandemije koronavirusa, milioni hadžija su spriječeni da obave peti stub islama – hadž.

Kurban-bajram - Novi.ba

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović. Bajram-namaz se klanjao jutros s početkom u 6:00 sati, piše “Klix“.

Nakon sabah-namaza bit će održan svečani program kojeg će izvesti poznati učači Kur’ana, ilahija i kasida, a prigodni vaz ovom prilikom održat će prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur-ef. Malkić.

Tradicija Božijeg poslanika Ibrahima

Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana – što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža, dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

Međutim, i ove godine, zbog pandemije koronavirusa, milioni hadžija su spriječeni da obave peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi.

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Potom prinose žrtvu Kurbana, najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Djeca se raduju bajram-banci

Za to vrijeme žene pripremaju obilan bajramski ručak, a prednost se daje korištenju žrtvenog mesa. Darivaju se djeca, obilaze se i daruju komšije i rodbina, te im se donosi po komad žrtvenog mesa, kao simbol blagoslova i predanosti Bogu. Ovoj tradiciji posebno se raduju djeca s obzirom na poklone u vidu slatkiša i novca, bajram-banci koje dobiju prilikom podjele.

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh