Kultura

Kosovo: Kurti primio Sidrana dobitnika međunarodne nagrade “Ali Podrimja”

Pisac Abdullah Sidran boravi na Kosovu na poziv Koledža AAB, koji mu je dodelio ovogodišnu međunarodnu nagradu za književnost „Ali Podrimja“, koja nosi ime poznatog kosovskom pisca Ali Podrimnje

Premijer Kosova Albin Kurti primio je danas poznatog pisca, scenaristu i novinara iz Bosne i Hercegovine Abdullaha Sidrana, koji je ovogodišni dobitnik međunarodne nagrade “Ali Podrimja”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Sidran je čestitao Kurtiju na izboru za premijera Republike Kosovo i rekao da su on i ceo bošnjački narod sretni zbog njegove izborne pobede.

„U današnje vreme je teško dobiti pravdu. Vaša pobeda je uspostavljanje pravde“, rekao je Sidran.

Premijer Kurti izrazio je svoje divljenje pesmama pesnika, kojeg nazivaju i “dušom Sarajeva”. Razgovarali su o važnosti dobre knjige i čitanja, kao procesa koji obogaćuje unutrašnji svet čoveka i razvija um.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Odbora Koledža AAB Lulzim Tafa, profesor Univerziteta u Sarajevu i Koledža AAB Nedžat Korajlić, kao i Venera Llunji prorektorka za saradnju i međunarodne odnose na Koledžu AAB.

Pisac Abdullah Sidran boravi na Kosovu na poziv Koledža AAB, koji mu je dodelio ovogodišnu međunarodnu nagradu za književnost „Ali Podrimja“, koja nosi ime poznatog kosovskom pisca Ali Podrimnje.

Najvažnija pesnička dela Sidrana su: „Sahbaza“ objavljena u Sarajevu 1970. godine, „Kost i meso“ (1976.), „Sarajevska kolekcija“, (Sarajevo, 1979.) „Sarajevski tabut“ (Sarajevo, 1993.), “Suze majki Srebrenice” objavljene u Sarajevu 11. jula 2007.

Njegova knjiga objavljena tokom rata “Sarajevski tabut” osvojila je nagradu za slobodu PEN centra u Francuskoj. Prethodni laureati ove nagrade bili su I Solženjicin, Saharov, Havel.

Njegove pesme su prevedene i objavljene u Austriji, Francuskoj i Italiji.

Sidran je jedan je od najvažnijih filmskih scenarista u bivšoj jugoslovenskoj kinematografiji sa filmovima: „Sećaš li se Doli Bel“, „Otac na službenom putu“ i „Kuduz“. Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh