Kultura

Preminuo Mevludin Ekmečić

Fondacija Legat Ekmečić objavila je tužnu vijest o smrti Mevludina Ekmečića (92), akademskog slikara iz Brčkog, koji je odlikovan mnogim umjetničkim i društvenim nagradama te titulom počasnog doktora nauka Univerziteta u Tuzli.

Mevludin Ekmečić - Screenshot

Mevludin Ekmečić je 2017. godine zajedno sa bratom Fadilom utemeljio Fondaciju Legat Ekmečić u Brčkom kao prvu umjetničku fondaciju u kojoj se čuva umjetnička ostavština familije Ekmečić, kao trajni podsjetnik na ulogu i značaj umjetnosti i kulture, piše Anadolija.

Bio je izvanredan slikar i portretist, društveno angažiran kroz razvoj i osnivanje mnogih galerija, umjetničkih ustanova, kolonija i manifestacija u Bosni i Hercegovini. Najznačajnije rezultate je postigao na mjestu dugogodišnjeg upravitelja jedinstvene Galerije portreta u Tuzli, te osnivanju Ateljea ‘Ismet Mujezinović’ u Tuzli i Međunarodne manifestacije INTERBIFEP, te nekoliko regionalnih legata i umjetničkih kolonija. Aktivno je surađivao na osnutku Galerije ‘Rizah Štetić’ u Brčkom, ‘Hasan Kikić’ u Gradačcu, Galeriji franjevačkog samostana Dubrava i Galeriji Bošnjačkog instituta u Sarajevu. Izlagao je puno, na samostalnim i kolektivnim izložbama, te izdao nekoliko mapa arhitektonske tematike i gradova koji nestaju (Staro Brčko, Stara Tuzla, Sarajevska Baščaršija)“, navode u Fondaciji Legat Ekmečić.

Gradu Brčkom je posvetio i grafičku mapu Staro Brčko u kojoj je sačuvao sjećanja na grad i vedute koji nestaju.

Širok je opus umjetničkih djela Mevludina Ekmečića i članova njegove porodice.

Mevludinov sin Anil Ekmečić sa suprugom i dvoje djece živi na Tajlandu. Bio je dugododišnji novinar Reutersa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh