Kultura

Evropski dobrovoljni penzijski fond nagradio povjerenje svojih članova

Uručeni pokloni za kolektive iz sektora prosvjete i kulture čiji zaposleni su natprosječnim uplatama ukazali dodatno povjerenje EPF-u.

Evropski dobrovoljni penzijski fond nagradio povjerenje svojih članova - PR / Haber.ba

Predstavnici Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda, prvog i još uvijek jedinog dobrovoljnog penzijskog fonda u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, uručili su poklone trima javnim ustanovama – kolektivima Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Živinicama kod Kneževa, Srednje stručne škole “Janja” kod Bijeljine i Narodne biblioteke “Jovan Dučić” u Kalinoviku. Pokloni su dodijeljeni na osnovu kriterijuma prosječne uplate članova fonda iz sektora prosvjete i kulture.

“Analizirajući uplate po organizacionim jedinicama budžeta, primijetili smo da postoje poslovni subjekti gdje su prosječne uplate članova dosta više u odnosu na opšti prosjek njihovog penzijskog plana, što znači da su nam zaposleni u tim institucijama ukazali dodatno povjerenje. Ideja je bila da takve kontaktiramo, saznamo šta im to najviše nedostaje u radu, te da im doniramo prigodan poklon, u znak zahvalnosti. Donirali smo dva desktop računara, projektor i tablet, te police za knjige. To je simboličan, ali njima značaj poklon i drago nam je da smo uspjeli u namjeri da makar malo olakšamo i podržimo njihov rad”, rekao je Zdravko Zečević, v.d. izvršnog direktora Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

U Evropski dobrovoljni penzijski fond iz kolektiva OŠ ,,Vuk Karadžić” Živinice kod Kneževa je uključeno 29 radnika koji su zaposleni na neodređeno vrijeme. “Za štednju smo se odlučili nakon razgovora sa predstavnikom EPF-a vodeći se činjenicom da je sadašnjost temelj budućnosti, a zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, te vjerujući ljudima koji rukovode društvom. Prijatno smo iznenađeni poklonom. To smo shvatili kao zahvalnost kredibilnih ljudi za ukazano povjerenje tj. vjeru u njih kao i temelj za dobru saradnju koju ćemo znati cijeniti i nastaviti. Dva računara koje smo dobili će biti u centralnoj školi Živinice i PŠ Javorani, a služiće nam za elektronski dnevnik te bolju konekciju učenika, roditelja i nastavnika”, rekao je Anđelko Ćelić, direktor ove škole.

Iz Srednje stručne škole “Janja” kod Bijeljine u EPF su uključena 34 zaposlena. Oni smatraju da štednja u Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu predstavlja veliku sigurnost, a u budućnosti i dodatne prihode. Direktor ove škole, Aleksandar Matić izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost za uručeni poklon – projektor i tablet: “Poklon koji smo dobili od Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda u mnogome će doprinijeti poboljšanju i unaprijeđenju nastavnog procesa, jer smo ovim dobili jedan novi i zanimljiviji način prezentacije i predavanja, na veliko zadovoljstvo nastavnog kadra i učenika.”

“Ozbiljan i odgovoran odnos svakog pojedinca prema budućnosti podrazumijeva štednju”, stav je zaposlenih i u Narodnoj biblioteci u Kalinoviku. Dobri uslovi i sigurna štednja, ponuđeni od EPF-a, su bili razlog koji je opredijelio sve zaposlene u Narodnoj biblioteci da iskažu svoje povjerenje i postanu članovi dobrovoljnog penzijskog fonda: “Kada smo postali članovi fonda nismo znali da u svom poslovanju EPF njeguje i društvenu odgovornost prema članovima tako da smo bili prijatno iznenađeni i obradovani poklonom – policama za knjige. Zahvalni smo EPF-u na ovom poklonu koji je odabran prema našoj iskazanoj želji za potrebe biblioteke. Biblioteka je živi ogranizam koji se stalno širi unošenjem novih knjiga, uvijek nedostaje prostora i polica, tako da je ovim poklonom dat značajan doprinos uređenju ovog malog „knjižnog raja“ – Narodne biblioteke u Kalinoviku.”

“Povjerenje u Evropski dobrovoljni penzijski fond raste iz dana u dan. Prošla godina je bila teška i zahtjevna na mnogo načina, a posebno finansijsko, i zato nam je neizmjerno drago kada vidimo da smo uspjeli u namjeri da probudimo svijest o važnosti štednje za treće doba. Ovaj put smo stavili fokus na prosvjetu i kulturu i zaposlene u ovom sektoru odlučili nagraditi za povjerenje koje su nam ukazali. Nastavljamo da aktivno sprovodimo planiranu strategiju čiji je važan dio edukacija i promocija razumijevanja značaja štednje za treće doba. Ovo je i dalje najjeftiniji zakonski način nagrađivanja zaposlenih za njihovu angažovanost i lojalnost poslodavcu. Opredjeljenje za organizovanje penzijskog plana je dobrovoljno i isključivo je volja poslodavaca i njihov način da pokažu da vode brigu o zaposlenima. Zaposleni – članovi fonda, su ti koji na kraju dana imaju novac na svom ličnom računu u fondu, koji je njihov lični kapital za bezbrižno treće doba”, rekla je Gordana Drobnjak, direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

Evropski dobrovoljni penzijski fond nagradio povjerenje svojih članova – PR / Haber.ba

Evropski dobrovoljni penzijski fond nagradio povjerenje svojih članova – PR / Haber.ba

Evropski dobrovoljni penzijski fond nagradio povjerenje svojih članova – PR / Haber.ba

Evropski dobrovoljni penzijski fond nagradio povjerenje svojih članova – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh