Kultura

Svečano na Univerzitetu Džemal Bijedić: 44. godine stvaranja kvalitetnih kadrova

Tradicionalnom svečanom akademijom u Centru za kulturu obilježena je 44. godišnjica postojanja Univerziteta “Džemal Bijedić“.

Svečano na Univerzitetu Džemal Bijedić - Haber.ba

Skromna svečanost i ovog puta okupila je akademsku zajednicu i ugledne goste, među njima i člana Predsjedništa BiH Šefika Džaferovića, koji je u svm obraćanju zahvalio ranijim rukovodstvima ustanove, kazavši da su dosad uspjeli očuvati i afirmisati Univerzitet, kao i njegovu ulogu i značaj u bh. društvu. Univerzitet Džemal Bijedić, naveo je, potvrdio je istinsku privrženost idealima nauke i obrazovanja, ali i privrženost Bosni i Hercegovini.

Jedna od važnijih zadaća u narednom periodu je osiguranje pristupa kvalitetnom obrazovanju, s obzirom da je zaostajanje za razvijenim zemljama direktno povezano i sa zaostajanjem u nauci i obrazovanju. Ovaj univerzitet tokom četiri decenije uprkos brojnim izazovima uspio je očuvati i afirmisati ulogu u bh. naučnoj i obrazovnoj zajednici koja je posebno bila pogođena tokom posljednje agresije, rekao je Džaferović.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović podsjetio je na brojne prepreke i iskušenja, bez obzira na koje ova ustanova i danas korača velikim koracima uz naučne i obrazovne programe iz Evrope i svijeta.

Minule 44 godine dokaz su da je kvalitetan ljudski resurs najvažniji. Univerzitet u Mostaru u prošlosti je iznjedrio mnogo kvalitetnih kadrova i važnih ljudi u Evropi i svijetu. Oduvijek je bio razvojni centar Hercegovine i mjesto koje je davalo intelektualce svjetskog kalibra, pa je naša zadaća danas proširiti i razvijati to bogatstvo, poručio je Hadžović.

Na današnjoj akademiji uručene su plakete Univerziteta osobama zaslužnim za rad i razvoj ove ustanove.

Svečano na Univerzitetu Džemal Bijedić – Haber.ba

Svečano na Univerzitetu Džemal Bijedić – Haber.ba

Svečano na Univerzitetu Džemal Bijedić – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh