BiH

BiH: Brojni zvaničnici čestitali Božić građanima katoličke vjeroispovijesti

Božić nabiskupu vrhobosanskom kardinalu Puljiću i katolicima Bosne i Hercegovine čestitali su, između ostalog, i predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić

Brojni bh. političari i državnici uputili su božićne čestitke nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću i svim građanima katoličke vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini i u svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao je Božić nabiskupu vrhobosanskom kardinalu Puljiću i katolicima BiH.

’’Katolicima u Bosni i Hercegovini i Vama lično želim da provedete Božić u miru, zdravlju i radosti. Božić kao praznik koji nosi univerzalnu poruku nade i vjere u bolje sutra doprinosi jačanju međuljudskih veza. Neka se praznična atmosfera iz porodičnih domova prelije u cijelo bosanskohercegovačko društvo’’, navodi se u čestitci Džaferovića.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je uputio božićnu čestitku nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću i svim građanima katoličke vjeroispovijesti u BiH i u svijetu, uz želju da ga proslave u zdravlju i sreći sa porodicom i prijateljima

’’Ovaj veliki blagdan simbolizuje novi život i ujedno nas uči da uvažavamo jedni druge i da budemo dostojanstveni. Uči nas da brinemo jedni o drugima i pomažemo onima koji su u nevolji i stanju nemoći. Siguran sam da će ove godine blagdanska atmosfera i njegova duhovna snaga biti prilika da obnovimo i ojačamo čovjekoljublje, prijateljstvo, solidarnost i ljubav prema bližnjima.Običaji koje smo naslijedili od naših predaka vijekovima nose iste poruke, a to je da poštujemo drugog i drugačijeg i da njegujemo običaje i tradiciju’’, navodi se u čestitci.

Dodaje se još da je proslava katoličkog Božića prilika da se podsjetimo na univerzalne vrijednosti humanosti, mira i tolerancije, koje se vijekovima baštine u bosanskohercegovačkom društvu kroz multikulturalnost i multietičnost.

’’Neka nam vrijeme blagdana, kada vjernici šire duh ljubavi i mira, bude podsticaj i dodatna snaga da se posvetimo zalaganju za one vrijednosti koje su ujedno duhovna i etička poruka Božića. Sa najljepšim željama za dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, još jednom upućujem svima iskrene čestitke povodom Badnjaka i katoličkog Božića”.

Ćlan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik također je svim rimokatoličkim vjernicima čestitao predstojeći praznik Božić, poželjevši da praznične dane provedu u zajedništvu i radosti porodičnog okupljanja.

“Božić je praznik radosti, vjere, mira i nade, koji sve vjernike ujedinjuje oko kršćanskih vrijednosti, uzajamnog poštovanja i tolerancije. Želim svima koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru da taj dan, kada se slavi rođenje Isusa Krista, svima podari mir, radost i kršćansku ljubav prema bližnjima i svojim sunarodnicima. Uz iskrene želje da predstojeće praznike provedete u zdravlju, duhovnom miru i radosti, upućujem vam iskrene čestitke povodom Božića. Apelujem na sve ljude da praznične dane provedu u krugu svojih porodica, da bi u vrijeme pandemije virusa korona sačuvali svoje i zdravlje i živote svojih najmilijih”, stoji u čestitci.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, u ime Vlade FBiH i svoje lično, građanima Bosne i Hercegovine katoličke vjere uputio čestitku povodom Božića.

“Od srca želim da ovaj najradosniji katolički blagdan provedete u dobrom raspoloženju, u društvu članova porodice, prijatelja i komšija, te da vam donese zdravlje, sreću i svako dobro. Bosna i Hercegovina baštini tradiciju multikulturalnosti i multireligioznosti i to je naše zajedničko bogatstvo. Stoga se, kao i svi koji Bosnu i Hercegovinu s ponosom zovu svojom domovinom, iskreno radujem vašem velikom blagdanu.
Sretan vam Božić i neka vas osnaži nadom da će budućnost donositi sve više razloga za zadovoljstvo”, kaže se u čestitki premijera Novalića.

Čelnici Kantona Sarajevo, skupštinski zastupnici i ministri u Vladi uputili su također katolicima u Sarajevu i BiH čestitku povodom nastupajućeg blagdana.

“Ove godine, kao nikada do sada, u duhovnom zbližavanju i zajedničkoj molitvi, za blagdanskim obiteljskim trpezama nedostajat će mnogi bližnji, najmiliji koji se, zbog teških okolnosti globalne bolesti koronavirusa, nisu mogli sastati sa svojim obiteljima, podijeliti radost i razmijeniti najljepše božićne želje. Zbog toga, neka ova Božićna čestitka bude ohrabrenje katolicima, kao i svim ostalim, da zajedničkim strpljenjem, oprezom i molitvom doprinesemo da svijet što prije izađe iz tame bolesti i straha, da ponovno svoje živote ispunimo nadom i radosti koju ćemo moći za Božić, ali i za sve druge blagdane podijeliti sa svojim najbližim“, navodi se u čestitci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh