Kultura

Željka Cvijanović otvara Šantićeve večeri poezije

Po 101. put u nedjelju će u Vladičanskom dvoru u Mostaru započeti manifestacija Šantićeve večeri poezije – ovog puta u drugačijim uslovima, strogo poštujući mjere i preporuke kriznih štabova, a povodom epidemije koronavirusa.

Željka Cvijanović otvara Šantićeve večeri poezije - PR / Haber.ba

Predsjednica Prosvjete Sanja Bjelica – Šagovnović napomenula je da je manifestacija održavana i u težim uvjetima od onih koji vladaju danas, da je starija od stotinu godina, te da je izašla iz okvira pjesničkog događaja. Za nedjelju je u planu izložba “Nemanjići – rađanje kraljevstva“, autora Petra Đinovića. Šantić je tokom svog djelovanja mnogo pisao o Nemanjićima i to je jedan od povoda za ovu izložbu. U poetskom dijelu večeri planirane su pjesme o njima, a samu izložbu čine kostimi izrađeni za igranu seriju “Nemanjići“. Istog dana u planu je i promocija knjige “Sto Sizifovih pravila“ i izložba o Sizifovoj borbi za ćirilicu i pravopis, autora Bojana Jokanovića, kao i početak prosvjetne škole Srpskog jezika, historije i kulture.

Drugog dana manifestacije u planu je predavanje o značaju Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti, te dodjela stipendije “Vladimir Ćorović“. I ove godine prema tradiciji jedan od planiranih programa upriličit će se u Nevesinju. To će biti utorak u Galeriji Nevesinje. Za srijedu je u Vladičanskom dvoru u Mostaru planirana promocija knjige “Hercegovački vijenac“. Izložba “Petar Kočić – život i rad“ zakazana je za petak, a posljednje večeri manifestacije, u nedjelju 18. oktobra posjetioci će imati priliku vidjeti izložbu dokumentarne građe “Književni krug“ – Šemsudina – Zlatka Serdarevića.

Bjelica – Šagovnović istakla je kako srpska društva danas nastoje njegovati i čuvati jezik i kulturu svog naroda, ali istovremeno djelovati i na univerzalnim ljudskim vrijednostima koje je njegovao i sam Šantić, a to su sloboda, ljubav i suživot.

– Nastojimo sarađivati sa drugim institucijama i društvima u gradu, Bosni i Hercegovini i regionu. Večeri su mjesto susreta i saradnje, kazala je.

Književnik, novinar i publicista Šemsudin – Zlatko Serdarević kazao je da ga posebno sretnim čini podatak da je u sklopu manifestacije s tri programa zastupljen sam Šantić, odnosno književni krug kojem pripadaju i Svetozar Ćorović, Jovan Dučić i Osman Đikić. Ovogodišnje Šantićeve večeri poezije svečano će otvoriti predsjednica RS-a Željka Cvijanović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh