Kultura

Projekat “Izronit će stari”

U toku je provođenje civilne kampanje ‘Izronit će stari’ u kojoj se nastoji istražiti koja je uloga kulturne baštine u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Stari Most u Mostaru - B92.net

Civilna kampanja istražuje da li postoji veza između kulturnih spomenika i nacionalnog identiteta mladih ljudi, te propituje stavove bosanskohercegovačke omladine prema uticaju nacionalnih spomenika na međuetničke odnose u Bosni i Hercegovini.

Fokus civilne kampanje je usmjeren na sarajevsku Vijećnicu, Stari most u Mostaru, te Ferhad-pašinu džamiju u Banjaluci, pri čemu su mlade osobe iz ovih gradova nastojale da odgovore na pitanje šta ovi nacionalni spomenici za njih predstavljaju te da li više doprinose u svrhu pomirenja ili pak daljnjeg razdora među stanovništvom u Bosni i Hercegovini.

Civilna kampanje se provodi pod pokroviteljstvom nevladinih organizacija Humanity in Action Bosnia and Herzegovina i NED (National Endowment for Democracy) te predstavlja značajan iskorak u daljnjem shvatanju međuetničkih odnosa među stanovništvom u Bosni i Hercegovini.

Dugoročni cilj civilne kampanje je da u budućnosti istraži ulogu i drugih nacionalnih spomenika u manjim gradovima Bosne i Hercegovine te da, ukoliko je to moguće, doprinose procesu pomirenja različitih etničkih grupa u BiH.

Najava za film koji će biti krajnji rezultat civilne kampanje…


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh