Kultura

Večer turske kulture na “Mostarskom ljetu”: Izložba radova Tarika Zagorčića

U sklopu kulturne manifestacije ‘Mostarsko ljeto’, večeras je u prostoru Instituta “Yunus Emre” održana večer turske kulture.

Izložba radova Tarika Zagorčića - PR / Haber.ba

U sklopu programa otvorena je izložba ebru umjetnosti pod nazivom “Krug”, autora Tarika Zagorčića, koja se sastoji od 20 radova različitih cvjetnih motiva uz kombiniranje motiva u tradicionalnoj i modernoj ebru umjetnosti.

Izložba radova Tarika Zagorčića – PR / Haber.ba

Autor je izložbom nastojao prikazati sve ljepote ovih motiva rađenih ebru tehnikom. Izložba je aktivno pripremana u proteklih godinu dana, započevši odlaskom autora u Kajseri, u Tursku, na usavršavanje kod dugogodišnjih ebru umjetnika.

Izložba radova Tarika Zagorčića – PR / Haber.ba

Nadam se da će se ovi neobični cvjetovi dopasti publici. Tu je 26 radova različitih dimenzija. Izabrao sam najbolje koje sam imao“, rekao je Tarik Zagorčić u razgovoru za Anadolu Agency.

Ebru umjetnošću počeo se baviti prije pet godina. Ubrzo je zavolio ovaj vid umjetnosti, a kasnije je postao i asistent profesorima iz Turske, nakon čega je u dva navrata boravio na usavršavanju u ovoj zemlji.

Izložba radova Tarika Zagorčića – PR / Haber.ba

Ispekao sam zanat sa najboljim ebru majstorima. Zahvaljujući tome, danas sam predavač ebru umjetnosti. Ovo je, inače, moja druga samostalna izložba. Prije dvije godine, također na ‘Mostarskom ljetu’, prikazana je izložba ‘Nastanak’, kojom sam se predstavio kao ebru umjetnik koji dolazi. Želja mi je bila pokazati svu ljepotu ove umjetnost“, naveo je autor izložbe.

Večerašnja izložba nosi simboličan naziv “Krug”, a autor je objasnio zašto je izabrao ovaj naziv.

Svaki svijet nastaje od jedne kapljice. Ona stvori krug na površini vode, a mi kasnije potezima šila stvaramo cvijet. Otuda i naziv ‘Krug’. Moram kazati i da mi je drago što o ovoj umjetnosti mogu učiti mlade. Oni, kada urade prvi ebru rad, odnosno kada se slika sa površine vode prenese na papir, osjećaju magiju“, opisao je Zagorčić.

Izložba radova Tarika Zagorčića – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh