Kultura

Još četiri zanimljiva sadržaja u okviru ovogodišnjeg „Mostarskog ljeta“

Završetak ovogodišnje međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto“ se bliži, te su, nakon održanih ukupno 22 sadržaja, preostala još svega četiri događaja.

Predstava Tobija / PR - Haber.ba

Već danas u 11 sati u Centru za kulturu Mostar bit će održana izložba pod nazivom “Stari Most” koju je pripremio Dječiji vrtić Ciciban.

Teme koje su djeca predškolskog uzrasta od 3 do 6 godina crtala, slikala upotrebljavajući različite likovne tehnike opisuju slike njihovog grada. Teme Mostar moj grad i Stari most kroz dječije likovno izražavanje opisuju estetski doživljaj okoline u kojoj žive. Dijete crta svijet onako kako ga vidi, spontano, iskreno, kroz spoj realnosti i mašte,kroz spoj konkretnosti i simboličnosti. Na ovaj način uz podršku odgajatelja nastala je ova izložba dječijih likovnih radova.

U srijedu, 19.08.2020. godine, u 20 sati u Pozorištu lutaka Mostar biće odigrana predstava „Ježeva kućica“ autora Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića, nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

Izlozba Stari Most / PR – Haber.ba

Predstava „Ježeva kućica“, kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki-Džehverović, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić i Abidin Čolaković.

Predstava Ježeva kućica / PR – Haber.ba

Predstava je pogodna za sve uzraste – djecu i odrasle. Ulaznice možete rezervisati na telefon 036/552-625 ili na email: marketing@plm.ba. Broj mjesta je ograničen.

Večer turske kulture bit će upriličena u petak, 21.08.2020 godine, u okviru koje će biti otvorena izložba ebru umjetnosti pod nazivom “Krug” autora Tarika Zagorčića, a koja će biti održana u Institutu Yunus Emre sa početkom u 20 sati.

Izložba je aktivno pripremana u proteklih godinu dana počevši odlaskom autora u Kajseri, Tursku na usavršavanje kod dugogodišnjih Ebru umjetnika. Izložba se sastoji od 20 radova različitih cvijetnih motiva rađeni Ebru tehnikom kombinirajući motive koji se mogu vidjeti u tradicionalnom i modernoj Ebru umjetnosti. Izložbom će se prikazati sva ljepota cvijetnih motiva rađenih Ebru tehnikom.

Ovogodišnja manifestacija „Mostarsko ljeto“ bit će zatvorena u petak, 28.08.2020. godine u Pozorištu lutaka Mostar u 20 sati izvedbom predstave „Tobija“ Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmača, nastala u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

“Tobija” je priča o malom jazavčaru koji, nezadovoljan svojim izgledom, ide u zološki vrt da bi tražio savjete od ostalih životinja. Kad pokuša sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika – životinja koje je posjetio, shvaća da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija. U predstavi igraju Belma Lizde-Kurt i Mario Drmač.
Predstava je pogodna za sve uzraste – djecu i odrasle. Ulaznice možete rezervisati na telefon 036/552-625 ili na email: marketing@plm.ba. Broj mjesta je ograničen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh