Kultura

Mostar: Otvorena izložba “Zukine karikature”

U sklopu izložbe prikazano je i 30 do sada neobjavljenih Džumhurovih djela, a izloženo je i dodatnih 500 objavljenih karikatura, svrstanih u pet albuma

U sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto” večeras je Centru za kulturu Mostar otvorena izložba radova čuvenog Zuke Džumhura, pod nazivom “Zukine karikature”, u sklopu koje je prikazano i 30 do sada neobjavljenih Džumhurovih djela, javlja Anadolu Agency (AA).

Izloženo je i dodatnih 500 objavljenih karikatura, svrstanih u pet albuma.

Izložba je nastala zahvaljujući kolekcionaru Safetu Hebiboviću, koji je Narodnom univerzitetu u Konjicu, njegovoj poslovnoj jedinici Zavičajnom muzeju u sklopu kojeg se nalazi i Džumhurova rodna kuća, poklonio prikupljenu kolekciju.

Urednik kulturnog programa Centra za kulturu Dario Terzić rekao je da se s ovom izložbom Zuko Džumhur na neki način vratio u Mostar, a podsjetio je i da je to jedan od gradova koje je neobično volio, iako nikada u njemu nije živio.

“Mnogo je poveznica Mostara i njegovog Konjica. Prije svega rijeka Neretva, a naravno i Mostar je imao boeme tako da je on ovdje uvijek imao ugodno društvo. Ti su ljudi bili njegova veza s Mostarom. Bio je, podsjećam, poznato televizijsko lice, putopisac, ali prije svega slikar sa diplomom Beogradske akademije. Uradio je za života nekoliko hiljada karikatura, a Safet Hebibović je kasnije neke od njih uspio kopirati i sačuvati. Volio je da kritikuje vlast, bio je buntovan”, dodao je Terzić.

Džumhurova životna strast bilo je slikarstvo, prije svega karikatura, koje je vremenom uspio je dovesti do savršenstva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh