Kultura

“Lemurija izgubljena zemlja” – Izložba Aleksandre Kokotović

“Lemurija izgubljena zemlja” naziv je izložbe kojom će nam se u sklopu Mostarskog ljeta predstaviti Aleksandra Kokotović.

Aleksandra Kokotović - PR / Haber.ba

Izložba će biti otvorena u Centru za kulturu u ponedjeljak 27. jula/srpnja s početkom u 20,30.

Aleksandra Kokotović je vizuelna umjetnica; diplomirala je modni dizajn na „Academia del lusso“ a ideje izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku. Članica je udruženja likovnih umjetnika Srbije.

Rođena je u Sarajevu a živjela u Bejrutu, Londonu, Sjedinjenim Američkom državama.

Snažnim introspektivnim odnosom prema svijetu, Aleksandra pokušava umjetnički prikazati čovjekove iskonske težnje da ovlada svijetom, skrivenim značenjima i tajnama prošlosti. I pored prisutne fokusiranosti na prošlost, njeno slikarstvo sadrži aluzije na aktuelne teme današnjice, prije svega pitanja ekologije, alternativne arheologoije te najnovijih istraživanja na polju fizike. Njena apstrakcija uvijek pomjera granice percepcije-konkretne stvari prikazujući apstraktno, a duhovne na materijalan način. Umjetnica neumorno eksperimentiše bojom, teksturom i materijalima u namjeri da proizvede ekspresivnu sugestivnost dijela.

Većina slika za izložbu „Izgubljena zemlja Lemurija“ urađena je tehnikom ulje na platnu, ali tu je i pet slika urađenih kombinovanom tehnikom gdje srećemo i ljepljeni asfalt, lomljeni mermer, te slikanu jutu.

Lemurija je drevna civilizacija za koju se vjeruje da je postojala u periodu prije Atlantide te je pod utjecajem geoloških promjena katastrofalnih razmjera nestala s lica zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh