Kultura

Slovo Gorčina na platou pored Bregave

Festival kulture Slovo Gorčina i ove godine će se održati uprkos pandemiji koronavirusa. Manifestacija počinje u petak 24. jula, a završit će dva dana kasnije. Organizatori su na današnjoj konferenciji za kazali kako su odgovorno i strpljivo pratili razvoj zdravstvene situacije u Bosni i Hercegovini i Stocu, kao i da su se potrudili osmisliti način da održe dugu tradiciju festivala, poštujući odluke i preporuke nadležnih.

Slovo Gorčina / PR - Haber.ba

Pandemija je prema riječima Gorčina Dizdara poremetila određene planove. Prvobitni plan bio je da se programi održe na kulturno-historijskim mjestima, međutim odlučeno je na koncu da to bude kamp pored Bregave na velikoj površini.

– I ovog puta bilo je teško iznaći sredstva za organizaciju festivala. Imali smo sreću što se on “poklopio“ sa projektom “Stolac raskršće civilizacija“, u kojem su organizovana dva muzička događaja. Sa zadovoljstvom najavljujemo i nastup Semezdina Mehmedinovića, koji će nakon dugo vremena čitati svoju poeziju. Imali smo rekordan broj prijava mladih pjesnika, njih 68. Tri autorice izabrane su kao najbolje, kazao je Dizdar.

Voditeljica projekta “Stolac raskršće civilizacija“ Ruba Velagić kazala je kako je zajednički cilj Fondacije Mak Dizdar i Udruženja Slovo Gorčina oživljavanje kulturno-historijskog naslijeđa Stoca.

Žiri koji je birao najbolje pjesnike prema riječima Adnana Žetice činili su Alija Pirić, Dubravka Bogutovac i Darko Cvijetić. Pobjednik će biti poznat 24. jula.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh