Kultura

Životni put heroine Hatidže Mehmedović

U sklopu obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, u srebreničkom Kulturnom centru promovirane su tri knjige o genocidu.

S predstavljanja jednog od tri djela - Avaz.ba

Roman ‘Bratunačka Sultanija’, 16. po redu književnika Mirsada Mustafića iz Srebrenice, govori o malo poznatom periodu, egzodusu Bošnjaka iz Sokograda, sadašnjeg Užica, Beograda i Smedereva za vrijeme 1862. godine i sudbini u različitim vremenima dvije sultanije, ženi i njenoj praunuci.

Esnefa Smajlović-Muhić u knjizi ‘Majka Hatidža’ na 375 stranica, uz brojne fotografije, opisala je životni puta heroine, rahmetli Hatidže Mehmedović, koja se od povratka 2000. do smrti prije dvije godine borila za traženje nestalih, pravdu i procesuiranje ratnih zločinaca.

Promovirana je i deveta ‘Monumenta Srebrenice kroz minula stoljeća’, koja ima više autora, a pod uredništvom Srebreničanina Adiba Đozića, koja govori o istraživanjima, dokumentima i svjedočenjima, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh