Kultura

Alarmantno stanje: Urušio se krov na kuli u Počitelju!

Krovište čuvene kule u Počitelju nije izdržalo – krovna konstrukcija urušila se prije par dana i završila unutar same kule!

Urušen krov kule u Počitelju - CAportal.net

Jedan cijeli ”krak” krovišta, onaj okrenut prema zapadu, u potpunosti je nestao, a već je nestalo i pola susjednog ”kraka”.

Ako se ovakvo propadanje nastavi cijeloj konstrukciji prijeti potpuno urušavanje!

Grede su s vremenom popustile tako da su se kamene ploče, koje služe kao pokrov, urušile najvećim dijelom u kulu te jednim dijelom na vanjsku stranu kule, navodi “ČAportal“.

Prizor se najbolje može vidjeti iz zraka:

Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika još prije tri godine su upozoravali da krovištu prije urušavanje, što bi moglo dovesti i do velikih oštećenja samog tkiva kule.

“Na sjeverozapadnom dijelu kule došlo je do urušavanja pokrova što je posljedično dovelo do velikog oštećenja drvne, nosive konstrukcije. Intenzivna izloženost konstrukcije atmosferilijama doprinosi njenom dodatnom oštećenu s prijetnjom potpunog urušavanja”, navela je Komisija 2017. godine u svom izvještaju.

Od tada nije ništa učinjeno, pa su stare i trule grede popustile i krenulo je urušavanje krova, kojemu prijeti dodatna devastacija ukoliko se nešto pod hitno ne poduzme.

Kamene ploče koje služe kao krovni pokrivač u jako su lošem stanju, te mogu predstavljati ozbiljnu opasnost po posjetitelje Počitelja.

Inače, Počitelj je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i nalazi se na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh