Kultura

Svečano otvorene jubilarne 100. Šantićeve večeri poezije

Jubilarne stote Šantićeve večeri poezije počele su jučer posjetama bisti i grobu Alekse Šantića, te kasnijom svečanom akademijom u crkvi Svete trojice. Manifestaciju je otvorio generalni pokrovitelj, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Šantićeve večeri poezije

Manifestacija koja slavi jednog od najvećih pjesnika Bosne i Hercegovine nastavit će se i u narednim danima. Organizaciju i ove godine potpisuju Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”. Predsjednica Organizacionog odbora Sanja Bjelica-Šagovnović najavila je raznovrstan i dostojan velikoj jubileja, program, kazavši i kako veliki jubilej svjedoči o dubokoj ukorijenjenosti srpske kulture u Mostaru, koja je, kako u proteklim vjekovima, tako i u posljednjih stotinu godina, ostavila neizbrisiv trag u gradu.

– Organizacijom manifestacije čuvamo sjećanje na lik i djelo velikog pjesnika koji je bio ne samo među osnivačima tih društava već je i na zasadima naše kulturne i prosvjetne misli zajedno sa Svetozarom Ćorovićem, Jovanom Dučićem, Atanasijem Šolom i drugim savremenicima, udario temelje srpske kulture u gradu na Neretvi, kazala je Bjelica-Šagovnović.

Tradicionalno će i ove godine po jedna večer poezije biti održana i u Nevesinju i u Banjoj Luci. Organizaciju i ovog puta potpisuju srpska društva Prosvjeta i Gusle u čijem osnutku i radu je aktivno učestvovao i Aleksa Šantić.
– Vrijedno spomena je da smo ove godine nastojeći napraviti kvalitetan program dostojan velikog jubileja. ušli u zajednički projekat sa Narodnim pozirištem iz Mostara, Hrvatskim narodnim kazalištem iz Mostara i Narodnim pozorištem Republike Srpske. Prosvjeta je izvršni producent predstave pod nazivom Što te nema, ističe Bjelica-Šagovnović.

Reditelj je Erol Kadić, a po prvi put se predstavlja priča o životu i u ljubavi Alekse Šantića i Mostaru tadašnjeg vremena. Premijera je zakazana za 11. oktobar u Narodnom pozorištu Mostar, dok je prva repriza četiri dana kasnije na daskama HNK Mostar. U sklopu predstavljanja 100. Šantićevih večeri poezije održat će se promocija monografije “Šantićeve večeri poezije i književna nagrada Aleksa Šantić“, autora Radivoja Krulja i Šemsudina Zlatka Serdarevića, u kojoj se mogu naći informacije u svim dosadašnjim Šantićevim večerima poezije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh