Kultura

Mostar i Banja Luka izgubili, Bodo izabran za Evropsku prijestolnicu kulture

Norveški grad Bodo će 2024. godine biti Evropska prijestonica kulture, odlučila je danas Evropska komisija.

No image - Haber.ba

“Ovo je fantastičan dan za Bodo. Ovo nije samo kulturni i društveni projekat za Bodo i Norvešku. Ovo je projekat društvenog razvoja. Mislim da ljudi nemaju pojma koliko je ovo veliko”, rekao je odbornik Rolf Kare Jensen za “NTB” u Briselu, neposredno nakon što je odluka objavljena.

U finalu izbora za Evropsku prijestonicu kulture bili su i Banjaluka i Mostar.

Pobjednik je odlučen na osnovu ocjena aplikacije, prezentacije, odgovora na pitanja, a u obzir je uzeta i posjeta članova Evropske unije svakom od gradova finalista.

Dva norveška grada ranije su bila evropska prijestonica kulture – Bergen 2000. i Stavanger u 2008. godini.

U prilogu pogledajte video kojim se norveški grad predstavio, prenose “Nezavisne“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh