Kultura

Zalaskom sunca večeras nastupa Nova 1441. hidžretska godina

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca večeras će nastupiti 1. muharrem nove 1441. hidžretske godine.

No image - Haber.ba

Naime, muslimanski kalendar je mjesečev, a godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, r.a., a za početak računanja vremena uzeta je hidžra – preseljenje Muhammeda, a. s., i njegovih ashaba iz Meke u Medinu, piše Avaz.

Hidžra je preseljenje Muhammeda, a. s., iz Meke u Medinu, koje se dogodilo 622. godine po Isa, a. s. Za muslimane je hidžra jedan od najznačajnijih datuma u historiji ne samo islama, nego i čovječanstva.

Građani Medine ponudili su utočište Muhammedu, a. s., i muslimanima, koji su napustili svoj rodni grad. Njihova nova domovina je Medina u kojoj su, kako profesor Abdusamed Nasuf Bušatlić kaže, izgradili novo društvo i novu civilizaciju na temeljima Kur’ana, i nijedan musliman i muslimanka nemaju pravo izostati i ne učestvovati u tom veličanstvenom poduhvatu.

– Hidžra je bila veličanstven poduhvat koji je bio prekretnica u historiji ljudskog roda, početak novog doba u znaku oslobađanja od okova neznanja, neznaboštva, ropstva, zuluma i nemorala. Zato nema mjesta povlačenju, lijenosti, niti pukom govoru i teoretiziranju bez istinskih djela, žrtve i odricanja – poruka je prof. Bušatlića.

Povodom Nove 1441. hidžretske godine nakon akšam-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji bit će upriličen prigodan program koji će izvesti imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a vaz će kazivati glavni imam MIZ Sarajevo Kenan Musić.

– Hidžra je aktivan odnos prema stvarnosti – ostaviti sve što udaljava vjernika od Boga. Nova 1441. godina je prilika da se istinski okrenemo Bogu dragom, kako bi se naša srca ispunila zadovoljstvom, a naše duše usidrile u uvjerenju da je Bog pomagač onima koji čine dobro i koriste ljudima oko sebe – poručio je Musić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh