Kultura

Mladi Mostarci snimili film o pravim vrijednostima

Mladi mostarci snimili kratki maštoviti film “Čarobni kamen”. Centar za kulturu Mostar je od 19. do 21. jula bio domaćin 16. po redu Viva filmske radionice u ovoj sezoni. Pokrovitelj ove radionice je Iranski kulturni centar.

Na radionicu se prijavilo 14 mladih koji su kroz tri dana učili o osnovama filma, upoznali se sa profesionalnom opremom i na kraju istom opremom snimili svoj vlastiti film.

Da je ova radionica ponijela epitet “međunarodna” pobrinili su se polaznici: Sofija režiserka i scenaristkinja in Minesote (USA), Isak iz Firence i Laura iz Austrije koji žive i školuju se u Mostaru.

Pored toga, sva tri dana trajanja radionice gost je bio i Seyed Sajad Moosavi, višestruko nagrađivani reditelj iz Irana koji je sa polaznicima podijelio svoja iskustva i pomogao im u stvaranju filma jednom kratkom ulogom.

Film iz Mostara spada pod žanr fantazija. Djevojčica uzima kamen koji je našla u parku iz kojeg se pojavio duh “Kameni spavač” koji ispunjava 10 želja, no djevojčica je tražila samo tri, a to je da grad bude čist, da nema siromašnih i da su ljudi siti šaljući time poruku da niko nikada ne treba biti ni gladan, ni siromašan i dan svima treba čista okolina.

Film “Čarobni kamen” takmičit će se će se za jednu od vrijednih nagrada na 5. Viva film festivalu koje se održava septembru 2019. u Sarajevu.

Pokrovitelj ove 16. radionice je Iranski kulturni centar.

Ljeto je većinu odvelo na more, na pješčane i kamene plaže, a Viva karavan u vaš grad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh