Kultura

Predstavljanje fotografije “Majka Srebrenice” fotografa Almina Zrne u Istanbulu

U četvrtak, 11. jula, na dan obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, na trgu Taksim u Istanbulu bit će izložena fotografija bh. fotografa Almina Zrne ‘Majka Srebrenice’.

Fotografija 'Majka Srebrenice' fotografa Almina Zrne - N1

Riječ je o projektu asocijacije IKASD- Istanbul iz Turske koja, u saradnji sa partnerskim organizacijama, fotografiju izlaže kako bi iznova podsjetila svijet na genocid i stradanje Bošnjaka u Bosni i Hercegovini u minulom ratu. Prenijet će poruku i pouku, posebice mlađim generacijama, o bezumnom stradanju u nadi da se takav zločin više nikome, nigdje i nikada ne ponovi, piše “N1“.

Podsjećamo, fotografija ‘Majka Srebrenice’ nastala je 2001. godine u Potočarima. Do sada je, u sklopu zajedničkih izložbi, obišla cijeli svijet. Poslužila je kao inspiracija mnogim domaćim i inostranim umjetnicima. U Istanbulu će fotografija biti izložena u dimenziji 12 metara visine, a prethodno je na ovaj način bila izložena na fasadi Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine 2015. godine. Zrno je za ovu fotografiju 2002. godine dobio dvije nagrade, prvu od Udruženja novinara Bosne i Hercegovine za najbolju objavljenu fotografiju i drugu od Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) za najbolji foto-dizajn.

Plakat ‘Majka Srebrenice’ u Istanbulu – N1

Na trgu Taksim, bit će upriličeno svečano predstavljanje fotografije, s početkom u 18.30 sati. Autor će biti prisutan na predstavljanju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh