Kultura

U Jajcu se danas kruni posljednji bosanski kralj

Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, u želji za poboljšanjem turističke ponude, prošle godine je prvi put organizirala manifestaciju pod nazivom “Dani srednjovjekovlja”, koja je i ove godine otvorena usporedo sa najstarijim festivalom bh. pozorišta – Pozorišne/Kazališne igre u Jajcu.

Jajce- slobodnabosna

Advertisements

“Dani srednjovjekovlja” predstavljaju jednu od rijetkih kulturno-turističkih manifestacija koja ima za cilj predstaviti bogatu srednjovjekovnu baštinu u Bosni i Hercegovini, a posebnu dimenziju joj daje činjenica da se održava u kraljevskom gradu Jajcu, gdje je stolovao posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Ove godine manifestacija je otvorena 29. lipnja izložbom “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele”, u suradnji s JU “Muzej Tešanj”. Središnji dio manifestacije bit će održan danas.

Krunidba kralja

Kako je za “Fenu” izjavio direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Ante Brtan, u okviru “Dana srednjovjekovlja” bit će održano okupljanje viteških skupina koje će potom prirediti viteški mimohod središtem grada do Katakombi, gdje će biti upriličena svečanost “krunidbe” kralja Stjepana Tomaševića. Poslije toga, sudionici programa će preći na tvrđavu gdje će biti organizirane radionice bosančice, mačevanja i sreličarstva, te viteške igre. ”Ove godine očekujemo dolazak viteških skupina iz Stoca, Ljubuškog, Koprivnice, Klisa, Pakoštana, Šibenika, Požege i Tomislavgrada”, kazao je Brtan. U zabavnom programu će sudjelovati ansambl “Audiatur” iz Zagreba, te “Mak” teatar iz Zagreba, kao i lokalni mandolinski sastav koji djeluje u okviru HKD “Napredak”. Vatreni šou priredit će članovi viteške skupine iz Koprivnice. Za razliku od prošle godine kada Jajce nije imalo svoje vitezove, ove godine će i jajački vitezovi paradirati svojim gradom. Kako kaže Brtan, nedavno je osnovana Udruga “Vitezovi kraljevskog grada Jajca”, a njihovo prvo predstavljanje domaćoj javnosti upriličeno je tijekom otvaranja izložbe “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele”.

Opremanje vitezova

”Udruga trenutno broji nešto više od 20 aktivnih članova, a predsjednik je Anđelko Barić. U početku smo mislili da će najveći problem biti osigurati novce za opremanje članova Udruge, ali smo ubrzo uvidjeli da je nabavka opreme ipak najteži i najkompliciraniji dio. Za sada smo uspjeli djelomično opremiti šest vitezova i tri dame kako bi s našom viteškom skupinom mogli nastupiti na ovoj manifestaciji. Odore su nam sašile vrijedne članice KUD “Jajce”, koje zaslužuju svaku pohvalu za svoj trud. Za kovanje mačeva angažirali smo našeg lokalnog kovača. Ne možemo reći da smo zadovoljni u potpunosti, ali imat ćemo dovoljno vremena da sve doradimo i učinimo što vjerodostojnijim”, naglasio je Brtan. Govoreći o budućnosti manifestacije, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i i razvoj turističkih potencijala grada Jajca nada se da će već sljedeće godine u Jajce doći i viteške skupine iz drugih zemalja. ”Imali smo kontakte sa skupinama iz Mađarske, Slovačke i Rumunjske koji su voljni za suradnju. Očekujemo da će ova manifestacija postati prepoznatljiva u BiH i inozemstvu, a mi ćemo se svakako potruditi da svaka sljedeća bude što bolja”, rekao je Ante Brtan.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh