Kultura

Ovih deset gradova u BiH postaju dio regionalnih ruta kulturnog turizma

Najmanje deset gradova u Bosni i Hercegovini postat će dio regionalnih ruta kulturnog turizma, koje će kao jedinstven proizvod zemalja zapadnog Balkana u budućnosti biti ponuđene turistima.

No image - Haber.ba

Kako je za “Nezavisne” rečeno u Regionalnom vijeću za saradnju (RCC), a koje vodi ovaj projekat, razmatra se baština gradova kao što su Višegrad, Stolac, Jajce, Mostar, Sarajevo, te spomenici na Tjentištu i Kozari, kao i u Banjaluci, Novom Travniku i Sanskom Mostu.

Radi se o lokalitetima koji čine kulturnu baštinu zapadnog Balkana koja potiče uglavnom iz grčkog, rimskog, vizantijskog, otomanskog i austrougarskog perioda, te jedinstvenoj umjetničkoj vrijednosti i nasljeđu spomenika posvećenih događajima iz Drugog svjetskog rata, u BiH“, kaže Snježana Derviškadić, voditelj RCC-ovog projekta za razvoj i promociju turizma.

Generalno, rute se razvijaju kroz svojevrsno partnerstvo šest ekonomija uključenih u projekat i u uskoj saradnji s učesnicima RCC Ekspertne grupe za turizam, koju sačinjavaju predstavnici ministarstava nadležnih za turizam, nacionalnih turističkih organizacija, te predstavnici privatnog sektora.

Trenutno je u toku procjena statusa svakog od kandidovanih lokaliteta, njihove spremnosti da prihvate turiste, te će se nakon toga moći potvrditi i finalna lista lokaliteta koji će biti uključeni pri formiranju ruta.

Prema planu, do kraja godine bi trebalo da budu finalizirane tačne rute, tj. definisani lokaliteti koji će ih sačinjavati, urađena analiza potrebe za intervencijama na svakom od lokaliteta (infrastruktura i kvalitet usluga), te razvijen osnovni model upravljanja i daljeg razvoja ruta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh