Kultura

Sutra se u Blagaju očekuje 30 hiljada vjernika

Centralna svečanost manifestacije Dani mevluda i zikra, na kojoj se, kao i dosadašnjih godina, očekuje preko 30.000 vjernika, bit će održana sutra u kompleksu Tekije na vrelu Bune u Blagaju. Na svečanosti će imami, derviši i šejhovi proučiti tradicionalni mevlud i zikr. Inače, Dani mevluda i zikra glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, učestvuju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

Blagaj, Dani mevluda i zikra - Haber.ba

Ovogodišnja manifestacija, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, bit će zatvorena 9. maja na mostarskim Šehitlucima dovom šehidima i sjećanjem na Dan pobjede nad fašizmom.

Manifestacija je inače započela koncertom u dvorani Herceg Stjepana Kosače, a uz promociju knjige muftije Salem ef. Dedovića, zanimljiv događaj bila je svakako i tribina “Snagom vjere protiv ovisnosti“.

Uvodničari su bili Aleksandar Vujošević iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti iz Beograda, zatim primarijus Mevludin Hasanović iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, te Iko Skoko sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Uvodno izlaganje održao je muftija mostarski Salem ef. Dedović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh