Kultura

Posljednje pripreme pred otvorenje Aladža džamije: Oslikavanje murala i skidanje skele

Za tri dana bit će upriličeno svečano otvorenje Aladža džamije u Foči, a vrijedni radnici svakodnevno i neumorno rade na posljednjim pripremama pred veliki dan.

No image - Haber.ba

Kako saznajemo, za one koji učestvuju na obnovi i otvaranju prelijepe džamije koja je srušena tokom rata, nije bilo odmora ni tokom današnjeg praznika, piše “Klix.ba“.

Šest osoba iz Turske je radilo na uređenju murala, a petorica radnika su skidala skelu i čistili džamiju i njeno dvorište nakon radova.

Pored džamije su izloženi njeni porušeni dijelovi koji se nisu mogli iskoristiti prilikom rekonstrukcije.

U subotu se u Foči očekuje nekoliko hiljada gostiju i zvaničnika.

Na dan otvaranja bit će angažirane brojne redarske službe. Autobusi sa posjetiocima neće ulaziti u sam grad već će putnike ostavljati kod mosta u blizini fočanskog KPD-a.

Također muftijstvo na sebe nije preuzelo obavezu organiziranja autobusa. Za mala vozila obezbijeđen je parking na pet lokacija u gradu, za one koje dolaze iz pravca Goražda na lokaciji ispred KPD-oma, a iz pravca Sarajeva u Gornjem polje, i dalje prema Brodu. Tokom ceremonije unutar kruga u haremu Aladže moći će pristupiti isključivo osobe sa pozivnicima dok će ostali gosti koristiti Aladžin park.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh