Kultura

“Otvorenje Aladža džamije je najbolji ramazanski poklon vjernicima”

U Foči je završena pres-konferencija Organizacionog odbora svečanog otvorenja ponovo izgrađene Aladža džamije, a na kojoj je poručeno da je ovo jedan od najvažnijih događaja za Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine i najbolji ramazanski poklon svim vjernicima islamske vjeroispovjesti u Bosni i Hercegovini.

Aladža džamija - N1

Ismail. ef. Smajlović, predsjednik Organizacionog odbora najavio je da je otvorenje obnovljene Aladža džamije centralni događaj proslave Dana džamija, te da program počinje u subotu 4. maja 2019. godine, piše N1.

“Radovi na Aladži, Šarenoj džamiji, džamiji Hasana Nazira su završeni. Ostali su sitni detalji koji će biti završeni do 11. sati. Program otvorenja predviđa uvodni dio sa sadržajima koje priprema Odbor za program u saradnji sa eminentnim stručnjacima za kulturni program. Svečani čin otvorenja džamije desit će se u 13:00 sati, a prethodit će poruke domaćina, diplomata i domaćih zvaničnika”, kazao je ef. Smajlović potvrdivši da će događaju prisustvovati i muftija goraždanski, Remizija ef. Pitić, te reisu-ul-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović.

“Dova za otvorenje džamije počet će čin svečanog otvaranja pred ulazom. Svečanost otvorenja je spremna za subotu. To će biti centralno događaj povodom obilježavanja Dana džamija, koji je 7. maja”, poručip je ef. Smajlović.

Muftija goraždanski prvo je čestitao svim komšijama pravoslavcima Vaskrs, te izrazio želju da se nastavi lijepa saradnja kao i svih ovih godina dok je džamija Aladža bila u izgradnji.

“Svečanost otvorenja je jedan od najvažnijih događaja Islamske zajednice i muftijstvo goraždansko. Zahtjevan projekat, uspjeli smo zahvaljujući Bogu, volji, trudu i podršci prijatelja. Džamija se otvara na 470. godišnjicu izgradnje, džamija Aladža je sagrađena 1549. godine. Mi ćemo na području muftijstva ovu godinu imati kao godinu Aladže džamije”, poručio je ef. Pitić.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić naglasio je da otvorenje Aladže džamije predstavlja jedan od najvažnijih događaja podsjećajući da je njena obnova završena na 470. godišnjicu od njene izgradnje.

“Uspravljanje Aladža džamije je nadamo se uspravljanje svih nas. Dobra prilika je to za naše uspravljanje u svakom smislu. Zahvalni smo svima onima koji su doprinijeli da se projekat dovede kraju. Ovo je najbolji ramazanski poklon vjernicima. Pozivamo da nam se pridruže i podijele radost otvorenja džamije Hasana Nazira”, poruka je muftije Pitića.

Načelnik PU Foča Velimir Kostović kazao je da ova svečnost predstavlja uzvišen čin za sve stanovnike Foče bez obzira na vjersku pripadnost.

„Aladža džamija je uvijek na neki način bila simbol Foče. Tokom čitave ove organizacije nismo imali nikakvih ozbiljnijih incidenata i nadamo se da će i ovo svečano otovrenje proći u tom tonu“, kazao je načelnik Kostović.

O tehničkim aspektima organizacije svečanog otvorenja Aladže govorio je Izet Spahić, predsjednik Skupštine opštine Foča. Posebno se osvrnuo na doček velikog broja očekivanih gostiju istakavši da je obezbijeđen parking za oko 2.000 vozila.

„Želimo napomenuti da ćemo imati veliki broj jasno obilježenih redara koje smo angažovali između naših džematlija, angažirali smo i jednu zaštitarsku agenciju da budu na usluzi našim gostima“, dodao je Hadžić uz apel svim posjetiocima da se pridržavaju uputa redara i predstavnika policije.

Podsjećamo da je Rijaset Islamske zajednice u BiH donio je odluku da svečanost otvorenja Aladže džamije bude organizira da 4. maja ove godine u povodu obilježavanja Dana džamija u BiH, a koji se inače obilježava 7.maja.

Na svečanosti otvorenja Aladža džamije 4. maja očekuje se veliki broj gostiju iz regije i svijeta, veliki broj ljudi iz dijaspore, Fočaka kojima je Aladža džamija bila u srcu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh