Kultura

Okončana restauracija Šarene džamije

Šarena džamija ili Sulejmanija će u subotu biti otvorena za vjerske obrede nakon što je završen projekt njene restauracije koji je finansirala Direkcija vakufa Republike Turske.

Šarena džamija ili Sulejmanija - Facebook

Advertisements

Projekt restauracije travničke ljepotice počeo je 2017. godine, a u završnoj su fazi i pripreme za subotnje svečano otvorenje kojem će prisustvovati i čelnik Direkcije vakufa Turske Adnan Ertem, javlja Anadolu Agency.

Šarena džamija slovi za jedan od najvažnijih simbola ‘vezirskog grada’, a karakteristična je po šarenim ukrasima i ornamentima na zidovima, kao i po tome što je jedina džamija u BiH sa munarom koja se izdiže sa lijeve strane objekta.

Zahtjevnim projektom restauracije Šarena džamija je dobila osvježeni izgled i ponovo je zasijala u punom sjaju.

Šarenu džamiju u Travniku prvi je izgradio u drugoj polovini 16.stoljeća Gazi-aga. Vezir Ćamil Ahmed-aga je 1757. godine na njenom mjestu izgradio znatno veću džamiju koju je lokalno stanovništvo nazvalo Ćamilijom. Ona je izgorjela u požaru 1815, a na njenom mjestu je novu džamiju podigao bosanski vezir Sulejman-paša Skopljak.

Nazvana je Šarena zbog neobičnih likovnih dekoracija na unutrašnjim i vanjskim zidovima. U prizemlju džamije se nalazi bezistan. Sulejmanija predstavlja jedinstven primjer u osmanlijskoj arhitekturi gdje se ista građevina koristi u sakralne i svjetovne svrhe.

Sulejmaniju je neobjašnjivo zaobišao katastrofalni požar 1903. godine. Objekt je pretrpio i nekoliko oštećenja u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je izvršena temeljita restauracija.

Iz Direkcije vakufa Turske također, je saopćeno da će sutra biti održano svečano polaganje kamena temeljca i za izgrdnju višenamjenskog vakufskog kompleksa u Han Ploči kod Kiseljaka.

U saopćenju se navodi da je riječ o projektu za koji su Direkcija vakufa Turske i Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini potpisale sporazum 25. novembra prošle godine.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh