Kultura

Projekat “Fortress reinvented”: “Digitalizacija” vrandučke tvrđave, modernizacija nakon šest vijekova

Šest stoljeća stara vrandučka tvrđava ”zakoračila” je u 21. stoljeće kroz Projekt ”Fortress reinvented”. Zajedno sa četiri tvrđave iz regiona posjetiocima se predstavlja i putem savremenih tehnologija.

digitalizacija-vranducke-tvrdjave-vijesti

Projekt realiziraju četiri grada: Šibenik, Klis, Herceg Novi i Zenica, kojima su u naslijeđe ostavljene tvrđave, a s ciljem povećanja održivosti i poboljšanja turističke ponude korištenjem kulturne baštine.

Direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević Feni je kazao da će na ovaj način putem savremenih tehnologija prezentirati baštinu.

Pojašnjava da se projekt svodi na razvoj digitalnih sadržaja u tvrđavama. Za vrandučku tvrđavu u procesu je nabavka opreme za veliku kulu, kompjutera, tableta, kamera, a realizirana je produkcija koncerta srednjovjekovne muzike u izvedbi ansambla ”Fugato” i deset kratkih dokumentarnih filmova o srednjovjekovnoj Bosni na ekranima. Muzej grada Zenica u tvrđavu je već postavio i nove replike odjeće, oružja, grnčarije, namještaj.

– Naša baština je zanemarena iz razloga što muzealci nisu nikada išli u korak s vremenom, moramo prekoračiti prag od 600 godine do 21. stoljeća, da naše naslijeđe živi u budućnosti – rekao je Jašarević.

Kaže da Vranduk bilježi značajan broj posjeta, ali da može bolje. Siguran je da će ”digitalizacija” tome doprinijeti, ali se nada i projektima poboljšanja saobraćajne infrastrukture.

Voditeljica projekta u Šibeniku Kata Žganjer naglašava da će inovativni trendovi posjetiteljima poboljšati doživljaj.

– Posjetitelji će imati kompletnu priču o povijesti na interaktivan način – ističe Žganjer te naglašava da će se na ovaj način naslijeđe lakše približiti mladima.

Ono što je posebno zanimljivo, dodaje Žganjer, je da će četiri partnerske tvrđave biti povezane kamerama, tako da će posjetilac jednoj moći u svakom momentu pratiti šta se dešava u ostalima, putem ”prijenosa uživo”.

– Moći će se dopisivati, poslati selfi – kazala je Žganjer.

Projekt ”Fortress reinvented” vrijedan je 1.310.232 eura, a sredstva su donirana u okviru Interreg programa prekogranične saradnje. Projekt je počeo u maju 2017. godine, a planirano je da bude završen krajem marta 2019. godine, prenose vijesti.

Stari grad Vranduk nalazi se 20-ak kilometara od Zenice, banski je i kraljevski grad koji su za više od 600 godina postojanja uspjele zauzeti samo Osmanlije. U zapisima i bilješkama koji su sačuvani opisan je kao kapija Bosne ili najtvrđi njen dio, jer je odolijevao brojnim protivnicima koji su dolazili sa svih strana svijeta. Smješten je na lijevoj strani doline rijeke Bosne i to na dijelu gdje je ona najuža i ima izgled klanca. Radi se o jednom od srednjovjekovnih bosanskih gradova koji je predstavljao područje sa vrlo bogatim političkim, ekonomskim i kulturnim životom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh