Kultura

Još tri objekta proglašena nacionalnim spomenicima BiH

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je zgradu Mehmedbega Fadilpašića u Sarajevu, džamiju Dživar u Trebinju i Jalsku džamiju sa haremom u Tuzli nacionalnim spomenicima BiH.

No image - Haber.ba

Predsjedavajući Komisije Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević odluku o proglašenju nacionalnim spomenicima BiH donijeli su na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu.

Nacionalnim spomenikom proglašena je Historijska građevina – Stambena zgrada u ulici Franjevačka br. 2 (zgrada Mehmedbega Fadilpašića) u Sarajevu, općina Stari Grad (FBiH).

Također je i Historijska građevina – džamija Dživar u Donjem Čičevu kod Trebinja, grad Trebinje (RS) proglašena nacionalnim spomenikom BiH, ali i Graditeljska cjelina – Jalska (Mehmed-agina ili Kizler, djevojačka, Hafiz-hanumina) džamija sa haremom u Tuzli, grad Tuzla (FBiH).

Pored toga, Komisija je donijela odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje šest dobara nacionalnim spomenicima BiH, prenosi “Fena”.

U pitanju su Ahmed-dedino turbe u Banjoj Luci, džamija u Gornjem Lukavcu (Donji džemat), džamija u Gornjem Lukavcu (Gornji džemat), džamija Međiđa Donja, džamija Međiđa Gornja, te džamija Biberovo Polje, općina Gradačac.

Usvojena je Odluka o produženju režima zaštite za jedno dobro sa Liste peticija, saopšteno je iz Komisije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh