Kultura

Sejo Đulić ruši predrasude, režirao je predstavu o zločinu Armije nad hrvatskim civilima

Predstava ‘Uspavanka za Mladenku’ u režiji Seada Đulića i izvedbi Mostarskog teatra mladih ruši tabue i predrasude.

Predstava 'Uspavanka za Mladenku' - Haber.ba

Tekst oficira Armije RBiH govori o zločinu koji su pripadnici te vojske 1993. počinili nad civilnim hrvatskim stanovništvom u naselju Grabovica kod Mostara.

Najavljuje da će predstavu nastojati igrati što je moguće više, prvenstveno zbog poruke koju ona nosi.

Poseban izazov nakon premijere ‘Uspavanke’ bio je nedavno kada su predstavu došli pogledati članovi porodica stradalih u Grabovici. Đulić je kazao i kako se o stvarima poput Grabovice govori malo ili površno ‘jer se radi o našima’.

Đuliću su osim članova porodica žrtava čestitali i iz HVIDRA HNK-a. Predsjednik Zoran Zovko podsjeća da ljudi koji se usude uraditi nešto poput onoga što je uradio Đulić često budu progonjeni i izloženi uvredama. Zbog toga mu je posebno priznanje odao za hrabrost. Da je vrijednost predstave ogromna, potvrdio je i predsjednik Udruženja stradalnika Grabovica 93. Josip Drežnjak. Ponovo je pozvao nadležne da se pozabave zločinom i da konačno kazne odgovorne. Podsjetio je da se za brojnim tijelima ubijenih traga i 26 godina kasnije.

Nije narod počinio zločin, već pojedinci, ja želim s tim narodom da živim. Iskreno, posebno je teško da od 1994. godine mi nismo našli niti jednu koščicu naših stradalih, kao i to da su zločinci četiri mjeseca živjeli sa svojim žrtvama. Ne smijemo prešućivati ovakve zločine, kazao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh