Kultura

Enver Kazaz – Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ) je, u odnosu na ono što sada živimo, bila ozbiljna civilizacija, rekao je u utorak naveče sarajevski književnik, filozof i kritičar bh. stvarnosti, prof. dr. Enver Kazaz, na promociji knjige "Inkapsulirana tijela", autora Nedžada Ibrahimovića, profesora iz Tuzle.

No image - Haber.ba

Enver Kazaz (Foto: Arhiva)

“SFRJ je, u odnosu na ovo smetljište u kojem mi živimo, bila ozbiljna civilizacija, u kojoj su ovdašnji narodići zapravo doživjeli svoj historijski i civilizacijski maksimum. Poslije je sve čista dezintegracija. U odnosu na tu zemlju, i na njen poredak vrijednosti, mi živimo neku vrstu anticivilizacije”, rekao je prof. dr. Enver Kazaz, govoreći o društvenim temama o kojima govori Ibrahimovićeva knjiga. Prof. Kazaz je napomenuo da se jedan dio radnje knjige odvija u predratno, vrijeme “blagopočivše SFRJ”, u vrijeme djetinjustva glavnog junaka romana.

Advertisements

Osvrćući se na dio knjige koji govori o postratnoj bh. stvarnosti, prof. Kazaz je uz ostalo poručio da bošnjački “mrtvi” nacionalisti, koji od svog nacionalizma prave svoje mediokritetske karijere, pokušavaju da drže u nekoj vrsti mentalnog zatvora većinu društva.

“Sve su kulture ovdje, sve su nacije ovdje, i svi su naši sistemi vrijednosti nekrofilijski i obilježeni su tom ljubavlju s mrtvima. Mrtvi neprestano dolaze u naše živote, oblikuju naše živote, uređuju sisteme vrijednosti i mrtvi su u nekom postupku stalnog prisustva i nadzora nad onim što mi mislimo”, rekao je Kazaz, dodajući da su mrtvi “strašno opasne figure vladajuće ideologije” i “kredit nacionalizma”.

U inspirativnom obraćanju prisutnima, o knjizi “Inkapsulirana tijela” je govorio stolački pjesnik Almin Kaplan, osvrnuvši se i na stil Ibrahimovićevog pisanja, te ga je uporedio sa slikama i filmskim scenarijem.

Publici se obratio i sam autor. Nedžad Ibrahimović je ranije medijima izjavio da je roman nastao na nekoj inicijalnoj temi kako u svakome od nas postoje ili žive neka tijela u kapsulama kojima ne dozvoljavamo da se pojave, sa kojima ne dijalogiziramo i da je cijela ta priča o našim bivšim ja koja se nalaze u našim kapsulama poprilično nedijalektična, pesimistična.

Govorio je i Amer Bahtijar, u ime organizatora, portala “tačno.net”, te Centra za kritičku misao.

Promocija je održana u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru.

(starmo.ba)

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh