ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Kultura

I Atik džamija proglašena bh. nacionalnim spomenikom

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na nedavno održanoj 19. sjednici uvrstila je Atik džamiju, koja se nalazi u Ćivama kod Kalesije, među objekte koji su proglašeni bh. nacionalnim spomenicima.

Atik džamija - Mizkalesija.ba

Nermin Bukvar, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Kalesija, izrazio je zadovoljstvo što je ova džamija konačno pod zaštitom države.

Osmanska uprava

“Trebalo je to i ranije uraditi, ali dobro je da je barem sada uvrštena. Zaista je riječ o vrijednom spomeniku naše duhovnosti i kulture općenito”, rekao je Bukvar.

Atik džamija najstarija je na kalesijskom području. Smatra se da je sagrađena početkom osmanske uprave na ovim prostorima. I sam naziv Atik, što znači – stara, kazuje o tome da je napravljena u davna vremena, piše “Avaz“.

O njenoj starosti svjedoče i nišani u džamijskom haremu, Na jednom je uklesana 1186. godina po hidžretskom, što je 1774/1775. godina po gregorijanskom kalendaru.

Jedna od njenih karakteristika je i drvena munara. Atik džamija nije stradala tokom dva svjetska rata, a ni za vrijeme agresije na BiH od 1992. do 1995., ali je od gradnje do danas više puta renovirana. Zbog dotrajalosti u funkciji nije od 1980. godine, kada je u Gornjim Vukovijama sagrađena potkupolna džamija sa zidanom munarom.

Ćive pripadaju kalesijskoj Mjesnoj zajednici Gornje Vukovije, pa je Atik džamija poznata i kao Ćivljanska. Njena munara nalazi se i na grbu Općine Kalesija.

Potpuna obnova

Još 1991. pokrenuta je inicijativa za renoviranje Atik džamije, ali je agresija na našu zemlju zaustavila te aktivnosti. Obnova Atik džamije započela je 1996. godine, a potpuno je rekonstruirana 1998. Dužnost imama u Atik džamiji obavlja Ibrahim ef. Gutić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh