Kultura

Stećci s Kumana na listi svjetske baštine

Nekropola sa stećcima Kuman kod Kladnja jedina je s područja Tuzlanskog kantona koja se nalazi na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Stećci na Kumanu kod Kladnja - Avaz.ba

Prethodno je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2005. proglasila “Historijsko područje – Nekropola sa stećcima u Olovcima kod Kladnja” nacionalnim spomenikom BiH, piše “Avaz“…

Evidencija natpisa

Nacionalni spomenik BiH, prema podacima Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, nalazi se na lokalitetu Kuman, odnosno u katastarskoj općini Mladovo – Olovci kod Kladnja.

A da je područje Kladnja bogato kulturno-historijskim naslijeđem potvrđuju i podaci da su evidentirane ukupno 52 nekropole sa oko 430 stećaka.

“Nekropolu na lokalitetu Kuman, čini osamnaest stećaka, od toga je dvanaest sljemenjaka, pet sanduka i jedan stub. Svi stećci su dobro obrađeni. Orijentirani su u smjeru zapad – istok, u nizovima. Izuzetak čine jedan sljemenjak i dva sanduka, orijentirana u smjeru sjever – jug”, kaže Munisa Kovačević, stručni saradnik za kulturno-historijsko i spomeničko naslijeđe u tuzlanskom Zavodu.

Još 1958. godine urađeno je prvo evidentiranje natpisa na stećcima. Obavio ga je stručnjak Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sarajevu Zdravko Kajmaković.

Feudalna porodica

Stećak je bio zatrpan zemljom, pa ga je bilo potrebno otkopati da bi se natpis mogao vidjeti. Na istočnoj čeonoj strani ima urezan natpis, ispisan u šest redova:

“V’ ime ova i sina i svetago d(u)ha a se leži Radomir Jurisalić’ na svoei zemlji… Plemetno”.

U prijevodu tekst glasi: “U ime oca i sina i svetoga duha, ovdje počiva Radomir Jurisalić na svojoj plemenitoj zemlji”.

Pretpostavlja se da je riječ o feudalcu Radomiru Jurisaliću, odnosno da zemljište pripada feudalnoj porodici Jurisalić i da potiče iz 14. ili 15. vijeka.

Turistički potencijal

“Nekropola, zajedno s planinskim šumovitim pejzažom, planinarskim domom Javorje i raznovrsnim kulturno-historijskim i prirodnim naslijeđem obližnjih naselja Goletići i Tuholj, predstavlja značajan potencijal u razvoju turizma, izletništva i rekreacije za cijeli Tuzlanski kanton”, naglašava Kovačević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh