Kultura

Bosanac postavio instalaciju “Pravda za BiH” ispred suda u Hagu

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević postavio je ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu umjetničku instalaciju pod nazivom “Pravda za Bosnu i Hercegovinu – autobusko stajalište Den Haag”.

"Pravda za Bosnu i Hercegovinu - autobusko stajalište Den Haag" - Fena.ba

Dervišević kaže da mjesto i vrijeme realizacije nisu slučajno odabrani, te precizira da je povod 26. februar kad se navršava 11 godina od donošenja presude na Međunarodnom sudu pravde u Den Hagu po pitanju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore, odnosno godina dana od isteka prava na podnošenje žalbe na presudu.

“Moja poruka je usmjerena ka žrtvama agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, kao i potencijalnim žrtvama iste agresije koje smo svakodnevno svjedoci. Mislim da pravda koju smo sve ove godine očekivali, imajući u vidu vrijeme i prostor življenja, sagledavši presude i odnos prema presudama, izgleda nekako nedostižna. Stičem utisak da smo od sudova mnogo očekivali. Očekujući i iščekujući nekako smo zapostavili svoje obaveze u kontekstu ostvarenja pravde. Odnos odgovornih države BiH prema cjelokupnom procesu prava na žalbu oslikava taj naš odnos prema nama samima. Istovremeno dok ove bolne misli i osjećanja prolaze kroz mene, razmišljajući o pravdi i nepravdi, pokušavajući dokučiti uzroke, osjećam nadu i ukazuje mi se odgovor”, kazao je Dervišević.

Smatra da se odgovor “nalazi u nama samima, u našem odnosu prema nama samima”.

“Iz toga odnosa zasnovanog na odlučnosti posvećenosti istini i pravdi, ljubavi prema čovjeku države Bosne i Hercegovine, predanosti razvoju našega cjelokupnog društva preuzimajući odgovornost za buduće generacije moramo stvoriti uslove koji će naše živote i imovinu učiniti bezbjednima, uslove u kojima će svaki čovjek biti zaštičen. Iz toga odnosa ne smijemo dozvoliti da nam se ikada više ponovi zlo koje se čovjeku Bosne i Hercegovine desilo. Mi, svi oni koji državu Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao domovinu, moramo u potpunosti preuzeti odgovornost, te na taj način biti pravedni prema nama samima. Iskorištavajući postojeće kapacitete i stvarajući nove, opredjeljujući se za dobro, a udaljavajući se od zla vjerujem da u tome možemo uspjeti”, kazao je Dervišević, te dodao da se “čovjek države Bosne i Hercegovine mora osloboditi zla koje nam onemogućava da budemo slobodni, koje nas sprečava da budemo posvećeni istini i pravdi a kao takvi na putu pobjede”.

“Drugi za nas to neće učiniti na način koji će zadovoljiti naše potrebe. To je naša obaveza. To je naš dug prema žrtvama agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, to je naša dužnost prema budućim generacijama države BiH. Posvetimo se našim vrijednostima. Spoznajmo naše vrijednosti, živimo ih i čuvajmo jer su upravo te vrijednosti bogatstvo našega življenja i umiranja”, kazao je.

Dervišević je realizirao i ranije, u okviru projekta “Pravda za BiH, autobusko stajalište Internacionalni sud pravde”, mnoge instalacije poput djela ”Pravda za sve, svi za pravdu” koje čini prijevod te rečenice na desetke jezika svijeta.

Na to su ga, kaže, motivirale žrtve nepravde, ubijeni, ranjeni, mučeni, pokradeni, obespravljeni građani BiH, žrtve i počinioci zločina i agresije kako iz prijeratnog, tako i iz ratnog, odnosno poslijeratnoga perioda.

Autor je i projekta “Pozor Mine”, a postavio ga je na istom mjestu 2016. godina s nadom da će taj sud svojim radom doprinijeti da pravda vlada svijetom i da zamijeni mine i minska polja na zemlji i u njoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh