Kultura

Sarajevska hagada ponovo dostupna javnosti

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu danas je zvanično otvorena obnovljena prostorija u kojoj je izložena nadaleko poznata Sarajevska hagada.

Sarajevska hagada ponovo izložena u Zemaljskom muzeju BiH - Anadolu Agency

Advertisements

Tako je Sarajevska hagada nakon godinu dana ponovo dostupna posjetiocima Zemaljskog muzeja BiH.

“Sarajevska hagada je najpoznatiji od tri miliona predmeta koje ovdje čuvamo. Za nas je bitno da se ta prostorija uvela u funkciju i sada imamo bolje uslove nego što su bili prije. Tu smo sobu kompletirali sa najvažnijim materijalom iz srednjovjekovnog perioda, tako da je cijelo iskustvo posjete sada malo drugačije. Ostavlja drugačiji utisak nego ostatak Zemaljskog muzeja”, kazao je direktor Zemaljskog muzeja BiH, Mirsad Sijarić…

Obnovu prostorije u kojoj se čuva Sarajevska hagada finasijski su podržali Republika Francuska i UNESCO.

“Meni je važno da su radnici i kolektiv Zemaljskog muzeja uložili dodatni napor da se ovo realizuje na najbolji način. Finansije su uvijek ogromne, ljudi ne shvataju da je ovdje potrošeno preko 100.000 eura, samo za jednu prostoriju. Samo za obnovu stolarije jedne zgrade u Zemaljskom muzeju potrebno je 450.000 konvertibilnih maraka. Ovo je skupa institucija, ali nije nam izgovor da odustajemo od nekih poslova trudimo se da uradimo koliko možemo”, kazao je Sijarić i dodao:

“Naša Hagada spada u grupu sefardskih hagada, a njih je u svijetu sačuvano 15. Ona se po svom dekorativnom karakteru smatra najvažnijom. Kada je otkrivena promijenio se cijeli pogled struke na srednjovjekovnu jevrejsku umjetnost i to je zaista bio veliki događaj krajem 19. stoljeća, kada je ta knjiga postala poznatiji i dostupnija javnosti.”

Dodao je da se sada Hagada nalazi u novom sefu, koji je naručen iz jedne evropske zemlje, te da je podignut kvalitet sigurnosti. Istakao je da je sef vatrootporan najmanje sat vremena.

Svi koji to budu željeli, redovnu muzejsku ulaznicu po cijeni od šest KM moći će da da vide Sarajevsku hagadu utorkom i četvrtkom, te svake prve subote u mjesecu u terminu od 12 do 13 sati.

Sarajevska hagada je jevrejski rukopisno-oslikani kodeks koji je nastao u drugoj polovini 14. vijeka na sjeveru Španije. U Bosnu i Hercegovinu donijeli su je protjerani Sefardi. Na hebrejskom jeziku hagada (haggadah) je priča. Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste, a čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, gdje se nalazi od 1894. godine. Prije toga, pripadala je sarajevskoj jevrejskoj porodici Kohen.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh