Kultura

Muzička akademija u Sarajevu stara 125 godina: Rad akademije nije prestajao ni tokom rata

Muzička akademija (Zavod svetog Augustina) u Sarajevu, na uglu ulica Josipa Stadlera i Pehlivanuša, značajna je zbog svoje historijske, umjetničke i ambijentalne vrijednosti.

Muzička akademija u Sarajevu - BNN.ba

Advertisements

Ova zgrada sagrađena je prije 125 godina, davne 1893. prema projektu uglednog arhitekte Josipa Vancaša. Izgrađena u historicističkom neogotičkom duhu, zgrada ilustrira mnoge aspekte dinamike po kojoj se Sarajevo u to vrijeme isticalo.

Austrougarske vlasti podsticale su razvoj kulturnih i obrazovnih institucija u Sarajevu u cilju podsticanja građanskog društva i stvaranja visoko obrazovane radne snage koja će odgovoriti potrebama moderne države.

Tokom maja 1893. godine započinje gradnja Zavoda sv. Augustina u kojem su djecu podučavali muzičkoj kulturi i držali školu za djecu u čijim porodicama se govorio njemački jezik.

Njih su podučavale članice redovničke družbe Kćeri Božje Ljubavi. Gradnja Zavoda sv. Augustina završena je novembra iste godine, i vezana je za period punog razmaha graditeljske i obrtničke djelatnosti u gradu.

Kćeri Božje Ljubavi nakon završetka Drugog svjetskog rata prekinule su rad te su izmještene iz zgrade u kojoj sa radom počinje osnovna i srednja Muzička škola.

Muzička akademija u Sarajevu – BNN.ba

Deset godina kasnije, 20. maja 1955. godine, osnovana je Muzička akademija kao četvrta ustanova te vrste na području nekadašnje Jugoslavije. Od tada, pa do danas u Zavodu sv. Augustina paralelno djeluju Osnovna muzička škola, Srednja muzička škola i Muzička akademija.

Do 1992. godine, na Muzičkoj akademiji školovali su se kandidati iz svih sredina bivše Jugoslavije i proizvodili stručnjaci svih profila, a mnogi od njih našli su zaposlenje i doživjeli afirmaciju u raznim evropskim i svjetskim centrima.

Za potrebe Muzičke akademije, šezdesetih godina 20. vijeka izvršena je adaptacija tavana u prostor namijenjen za nastavu i smještaj Instituta za muzikologiju.

Rad Muzičke akademije u Sarajevu nije prestao ni tokom agresije na BiH (period 1992.–1995.).

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2009. godine ovu povijesnu građevinu proglasila nacionalnim spomenikom BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh