Kultura

9. oktobar: Dan rođenja Ive Andrića i godišnjica smrti Hasana Kjafije Pruščaka

Pretpostavka je da u prostorima bivše Jugoslavije, gdje je posebno mjesto zauzimala i BiH, danas ne postoji ni jedan učenik viših razreda osnovne a pogotovo srednje škole, da ne zna datum rođenja i datum smrti bh nobelovca Ive Andrića.

Ovaj znameniti književnik i danas uživa poštovanje među čitaocima ali i književnom kritikom. Njegovo neiscrpno djelo je i danas predmetom istraživanja velikog broja profesora književnosti. “Haber.ba” podsjeća da je Andrić do sada jedini dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1961.) na prostoru bivše Jugoslavije, a samo neka od njegovi djela jeste “Ex ponto”, “Znakovi”, “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Gospođica” i “Prokleta avlija”.

Advertisements

S druge pak strane ni sami Travničani, a kamo li ostali Bosanci i Hercegovci ili, nedaj Bože državljani ostalih ex jugoslovenskih država, gotovo da uopšte ne znaju za književno-umjetničkog velikana, istaknutog učenjaka kojim se nekada dičilo cijelo Osmansko carstvo, Hasana Kjafije Pruščaka.

Pruščak je rođen u Pruscu nadomak Travnika, 15. decembra 1544. a umro je ma današnji dan, 9. oktobra 1615. godine. Djela ovog velikana pisane riječi mogu se  naći u rukopisima u bibliotekama širom svijeta. Još 1575. godine. Hasan Kafija je u Pruscu tada počeo pisati prva djela: kratki traktat – risalu o upotrebi i značenju termina “čelebi” i kratki udžbenik iz logike. Izabran je za kadiju prusačkog kadiluka 1583. godine i od tada je profesionalni put tog učenjaka bio obilježen službom unutar osmanskog pravosudnog sistema i radom na polju nauke i obrazovanja. Bio je veliki dobrotvor pa je izgradio džamiju, medresu, mekteb, han čak i vodovod u rodnom Pruscu…

“Pruščak je napisao 17 djela iz različitih naučnih oblasti i vjerskih disciplina, od logike, nauke o jeziku, stilistike i retorike do historijsko-sociološko-političkog teksta i promišljanja”, a jedno od najznačajnijih njegovih djela je knjiga “Temelji mudrosti o uređenju svijeta”. Riječ je o djelu, saglasni su orjentalisti, koje je nastalo kako rezultat Pruščakovog promišljanja o realnom društvenom, političkom, ekonomskom, vjerskom i vojnom stanju u Osmanskom carstvu krajem 16. stoljeća. Mudrosti iznesene u ovom djelu mogu se koristiti i danas. Djela Hasana Kafije pruščaka su često prepsivana i do sada je sačuvano oko 250 rukopisnih primjeraka njegovih djela, od čega su 52 prijepisa njegovog djela “Temelji mudrosti o uređenju svijeta”. Ti rukopisi se nalaze u bibliotekama širom svijeta. Pored Sarajeva, njegova djela u rukopisima mogu se naći u bibliotekama u Mostaru, Visokom, Zagrebu, Istanbulu, Konyi, Bratislavi, Londonu, Parizu, Laipzigu, Berlinu, Drezdenu, Princetonu, Cambridgeu, Beču, Kairu i Bologni.

Pruščakovo djelo “Temelji mudrosti o uređenju svijeta” prevedeno je na francuski (1824.), mađarski (1909.), njemački (1911.) i engleski, bosanski i turski jezik.

Iz navedenog se vidi na Hasan Kjafija Pruščak, poput mnogih, nepravedno zaspostavljenih bosanskohercegovačkih književnika, danas zaslužuje znatno bolji status u obrazovnom sistemu BiH.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh