Kultura

Dodjelom nagrada u Sarajevu završen 57. Međunarodni teatarski festival MESS

U Sarajevu je sinoć završen 57. Međunarodni teatarski festival MESS koji je u proteklih devet dana publici iz Sarajeva, te brojnim gostima iz BiH, regije i Evrope, ponudio 29 predstava iz 15 zemalja.

Žiri u sastavu dramski pisac, teatrolog, publicista i profesor Darko Lukić, teoretičar teatra Pietro Valenti i reditelj, dramski pisac i glumac Miguel Oyarzun, objavio je laureate i laureatkinje ovogodišnjeg Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Advertisements

Grand Prix Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu festivala dodijeljen je predstavi “Pet lakih komada”, čiju režiju potpisuje Milo Rau. Švicarskom redatelju pripao je i Zlatni lovorov vijenac za najboljeg redatelja…

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje dobila je italijanska glumica Silvia Calderoni za ulogu u predstavi “MDLSX”.

Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu dobila je Daria Rizova za igru u predstavi “Elektra”.

Specijalne nagrade žirija dobili su predstava “Noćni život” autora Paola Magellia te predstava “Jedan gest” poljskog reditelja Wojteka Ziemilskog.

Direkcija Festivala MESS dodijelila je nagradu “Marko Kovačević” za oblast teatarske kritike, publicistike i teatrologije koja je pripala Darku Lukiću za publikaciju “Uvod u primijenjeno kazalište – Čije je kazalište?”

Nagrada za doprinos inkluzivnom teatru dodijeljena je Teatru PocoLoco iz Zagreba za predstavu “Ružno pače”.

O nagradi za najbolju predstavu Malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava “Mali nauk o životinjama” sa prosječnom ocjenom 9,94.

Nagradu publike za najbolju predstavu 57. Festivala MESS osvojila je predstava “Pet lakih komada” sa prosječnom ocjenom 9,81.

Nagradu tima teatarskih kritičara i kritičarki koji su činili Bojana Vidosavljević, Asja Krsmanović, Dario Bevanda, Benjamin Hasić, Emina Omerović i Edin Salčinović osvojila je predstava “Pet lakih komada”, reditelja Mila Raua.

Osim predstava, u okviru programa festivala MES održane su i izložbe plakata, promocije knjiga i fotomonografije knjiga i fotomonografije.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh