Kultura

Večeras počinje Jevrejska nova godina: Početak novog životnog ciklusa

Sa zalaskom sunca večeras počinje i Jevrejska nova godina, 5778. prema jevrejskom kalendaru.

Brojni se običaji koji se vezuju za samo obilježavanje nove godine kod Jevreja. Nerijetko oni se razlikuju od zemlje do zemlje u uglavnom su bazirani na određenoj vrsti jela, voća i povrća. Zanimljivo je da po jevrejskom kalendaru nova godina dolazi u njihovom sedmom mjesecu i karakteriše početak ciklusa kada se ubiru plodovi i kada se ima oko čega zabaviti.

“Sam početak Nove godine je praznik kojim se obilježava period koji je više ispred nas nego iza nas. Naime, od tada pa sljedećih deset dana se ustvari ispituje pred Bogom kakvi smo bili u protekloj godini, da li spadamo u one koji su odmah upisani u knjigu života za sljedeću godinu, ima i onih koji to nisu zaslužili”, pojasnio je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, Jakob Finci…

Posebnih obaveza oko hrane nema, međutim, običaj je da na stolu uvijek bude riba “da bi bili glava među narodima, a ne rep i  da se umnožavamo onoliko koliko ima i ribe u moru. S druge strane, treba da bude i nar da godina koja je pred nama bude ispunjena kao što je i nar ispunjen zrnima pogotovo što u naru, kažu, ima 613 zrna, upravo koliko ima i zapovijedi u Tori”, istakao je Finci.

Najljepša čestitka za ovaj veliki jevrejski praznok jeste „ Da budeš upisan u knjigu života”.

Za Jevrejsku novu godinu nema velikih gozbi, ali postoji običaj koji se posebno praktikuje u BiH, a to je umakanja jabuka u med što simbolizuje da naredna godina bude slatka kakav je med jer početak Nove godine znači početak novog životnog ciklusa.

Za sarajevske Jevreje karakteristično je da se prva služba za Novu godinu održi u prostorijama Starog hrama u Muzeju Jevreja na Roš Hašana nakon čega slijedi i tradicionalna večera na kojoj se okuplja samo porodica.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh