Kultura

Sutra Dan Arefata

Post u danu Arefata briše grijehe iz ove i prethodne godine

Muslimani širom svijeta sutra dočekuju dan Arefata. Po vjerovanju, to je najodabraniji dan u godini. Arefat nastupa 9. dana mjeseca zu-l-hidžeta, 12. mjeseca u hidžretkom kalendaru. To je dan na kome se hadžije okupljaju na Arefatu, brdu u blizini Mekke. Postoje i vjerovanja da su se na tom brdu susreli Adem i Hava nakon spuštanja iz Dženneta.

Advertisements

Za muslimane je preporučljivo da poste dan Arefata.

Muslimani se prisjećaju hadisa Božijeg Poslanika Muhammeda a.s u kojem stoji: Post u danu Arefata, računam, da briše grijehe iz ove i prethodne godine“.

Muslim prenosi od Aiše, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Nema dana u kojem Uzvišeni Allah oslobodi više Svojih robova vatre, nego što je to dan Arefata. On im se približi i onda se ponosi njima pred melekima govoreći: “Šta oni žele?”

Haber.ba” podsjeća na jednu predaju; Prenosi se od hz. Aiše da je Muhammed a.s. rekao: “Zaista, u Džennetu ima mjesta koji su od rubina, zlata i srebra”, a hz. Aiša ga je upitala. “Božji poslaniče, za koga su ta mjesta?” “Za one koji poste na dan Arefata?” odgovorio je i dalje nastavio: “O, Aiša, ko posti na dan Arefata, Allah njemu otvori trideset vrata dobra, a zatvori trideset vrata zla”.

Za Muslimane, kod Gospodara svjetova nema vrednijeg dana od Dana Arefata, na taj dan Gospodar sa svojom milošću spušta se na Zemlju i sa ljudima se ponosi pred melekima i naređuje im: “Pazite na moje robove, jer oni nisu ni vidjeli moju kaznu a došli su radi Mene jako umorni i iscrpljeni nadajući se Mojoj milosti”.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh