Kultura

Glamočko kolo: Simbol izdržljivosti djevojaka koje se spremaju za udaju

Veliki je broj tradicionalnih igara i pjesama koje polako iščezavaju sa prostora BiH.

Zahvaljujući pojedinim entuzijastima, ponešto se uspije i sačuvati od zaborava. Takav je slučaj i sa gluhim glamočkim kolom koje brižljivo čuvaju kulturno-umjetnička društva u BiH.

Advertisements

Nekada se izvodilo kao obaveza kako bi se pokazala i dokazala izdržljivost djevojaka koje se spremaju za udaju, a sada za glamočko kolo jedva i da se zna u BiH. Ukoliko bi djevojka uspješno odigrala glamočko kolo, fascinirala bi prisutne svojom snagom o izdržljivošću. Prof. Nurka Bašić  potpredsjednica BZK Preporod Glamoč podsjeća da se “U drugim igrama, kolima, osim što su uvijek za cilj imali zabavu i razonodu, bio je da se pokaže ljepota djevojaka i momaka, ljepota nošnje, ljepota nakita. Glamočko kolo ima nešto sasvim drugo za cilj a to je da se pokaže prevashodno snaga i izdrživost djevojaka  i ono je trajalo do konačne pobjednice koja vam je u tom slučaju imala status današnje mis svijeta na prostoru Glamoča jer se pokazala, dokazala da je sposobna za teške fizičke poslove koji je očekuju u životu i nije se brinula da neće imati priliku da se uda već naprotiv, da bira”.

Glamočko kolo naziva se još i “gluho” jer se igra bez muzike, a ritam se daje udaranje nogama o pod i zveckanjem djevojačke nošnje. Ovo kolo, staro između 100 i 120 godina danas znaju zaigrati samo članovi pojedinih kulturno – umjetničkih društava. Kolo je sinhronizovano da djeluje da ima svoj ritam i takt bolji nego bilo koja kompozicija koju proizvodi ljudsko tijelo. Njegova autentičnost proizilazi i iz činjenice da je kompletna nošnja, od glave do pete, produkt ljudskih ruku sa glamočkog prostora. Čak je i nakit bio autentičan i imao je  veliku težinu (i do 6 kg) pa je dodatno zamarao djevojke  koliko i sama igra.  Za razliku od drugih tradicionalnih narodnih bh. igara, ovo kolo je sačuvano u izvornom obliku.

Sead Sanjta je dugogodišnji voditelj Folklorne sekcije glamočke BZK Preporod. Tvrdi da se mnogi varaju kada kažu: “Napravio sam koreografiju Glamočkog kola”. Glamočko kolo nema koreografije. Glamočko kolo ima figure koje se izvode i nikad ne znaš kada će onaj koji komanduje kolom okrenuti kolo ili povratiti ili dati neku komandu, znači nema koreografije, samo imaju figure u glamočkom kolu a one se prenose sa koljena na koljeno upravo u glamočkom kraju”, tvrdi Sanjta.

Ovo kolo u svom najizvornijem obliku danas se čuva od zaborava u krugu glamočkog kulturno-umjetničkog društva. Vole ga zaigrati i mladi, ali i oni nešto stariji.

Glamočki kraj stotinama godina baštini tradiciju kojom se baš i ne mogu pohvaliti ostali krajevi BiH. Pored gluhog glamočkog kola taj kraj prepoznatljiv je i po originalnosti svojih ćilima, tkanja, orginalne vezove koji će, ukoliko se neko ne pozabavi njihovim očuvanjem, sasvim sigurno pasti u zaborav.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh