Kultura

Sarajevo prvi grad u Evropi sa električnom centralom

Još 1894. godine Sarajevo je dobilo prvu električnu centralu. Ovo čudo 20. vijeka postavljeno je između Skenderije i Marindvora, a njena izgradnja povjerena je njemačkoj firmi Siemens.

Građena na adekvatnoj lokaciji, desnoj obali Miljacke. Centrala je pokrenula industrijski razvoj grada pa je Sarajevo među prvim gradovima u tadašnjoj Evropi imalo električni tramvaj i rasvjetu. Struju je najprije dobila Zemaljska vlada, a ubrzo i Begova džamija, koja je prva džamija u svijetu osvjetljena električnom rasvjetom.

Advertisements

“Projektanti ”Siemensa” napravili su zgradu planirajući njeno proširenje koje će se kasnije i dogoditi. Voda se crpila iz tadašnje čiste Miljacke, a ostaci tog ulaza i danas su vidljivi. Pored centrale je tada bio napravljen i poseban objekat, u kome je bila smještena uprava. Interesantan detalj bio i njen visoki dimnjak, koji je dominirao tadašnjim Sarajevom”, istakao je novinarima poznati sarajevski arhitekta Mufid Garibija.

Rušenje sarajevske centrale zabranio je i Josip Broz Tito koji je rukovodio oslobođenjem Sarajeva od fašističkih snaga. Ova žila kucavica sarajevskog napretka proglašena je i nacionalnim spomenikom. Kao takva ugašena je 60-ih godina.

Osnivač Energoinvesta, Emerik Blum imao je namjeru da centralu u njenom obliku pretvori u muzej, ali mu nije dopušteno. Da je kojim slučajem zaživjela Blumova ideja, sasvim je sigurno da bi Sarajevu bilo mnogo lakše u vrijeme ratnog vihora 90-ih godina, a prvenstveno tokom najduže opsade jednog grada u historiji ratovanja.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh